Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova ne bavi se špijunažom, a rješavanjem skandala najbolje će stati na kraj dojmu da je riječ o ministarstvu prepunu afera, rekao je ministar Gordan Jandroković


Na pitanje kako to da je predsjednik Stjepan Mesić nezadovoljan radom tzv. Sedme uprave MVPEI-ja i uvjeren da se upravo ona bavi špijuniranjem, Jandroković u intervjuu Večernjem listu kaže da je to 'percepcija koja ne odgovara stvarnu stanju'.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?' Slika nije dostupna Jasen Mesić : 'Kvart me naučio da ne budem ni papak ni bahat!'

'Dolaskom Dinka Barbarića prije dva do tri mjeseca na čelo Sedme uprave, ta je institucija postala uspješnija', rekao je Jandroković i priznao da je prije 'bilo problema u njezinu radu', ali ni tada, tvrdi ministar, nije bila riječ o nedopuštenim obavještajnim aktivnostima, nego o nedjelotvornu i katkad neprofesionalnu radu.

Hrvatski je predsjednik zatražio i slanje državne revizije u MVPEI, a ministar Jandroković 'pozdravlja taj zahtjev'. 'Državna revizija trenutačno i jest u MVP-u u redovitoj godišnjoj kontroli', kaže Jandroković i dodaje da će 'svatko zatečen u nezakonitostima morati odgovarati i zbog toga snositi posljedice'.

Po njegovim riječima, diplomati se ne dijele na premijerove i predsjednikove. 'Diplomate ne dijelimo na Sanaderove i Mesićeve, svi su oni hrvatski diplomati, imaju zakonom propisane poslove, moraju služiti ovoj zemlji i to moraju raditi časno i na najbolji mogući način', rekao je.

U novije se vrijeme u javnosti spominju slučajevi veleposlanika Jovana Vejnovića u vezi s nedopuštenim uvozom alkohola u Libiju te bivšega generalnog konzula Goroslava Kellera u Sydneyju koji je možda pokušao ukrasti državni namještaj. 'Što god bude učinjeno mimo zakona, mimo Bečke konvencije i pravila struke, bit će sankcionirano. Ako je takvih slučajeva bilo prije, oni koji to nisu sankcionirali, učinili su propust', rekao je ministar.

Jandroković je rekao kako u slučaju veleposlanika Nevena Jurice, kojega je predsjednik Mesić otvorio zbog troškova lobiranja, nema spoznaja da su prekršeni zakoni ili međunarodne konvencije. Dodao je da je MVPEI Mesiću na njegov zahtjev poslao podatke o troškovima veleposlanstava u Parizu, Berlinu, Washingtonu, Londonu i Bruxellesu, Stalne misije RH pri NATO-u, Stalne misije RH pri EZ-u, Generalnog konzulata u New Yorku te Stalne misije pri UN-u.

Drastične promjene, kaže se u intervjuu, nailaze na otpor s raznih strana. 'Slučajevi koji se sada spominju rezultat su promjena koje poduzimamo. Oni se nisu dogodili danas, imaju svoju povijest, uz činjenicu da u proteklu razdoblju očito nije bilo snage ili volje da se oni riješe', rekao je ministar Jandroković u razgovoru za Večernji list.