Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak je HDZ-ovu zastupniku u Hrvatskom saboru Gordanu Jandrokoviću odredilo kaznu od 6000 kuna jer je povrijedio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa.


Jandroković je svoj udio u privatnom poduzeću od oko 55 posto prenio na svoga oca, a prema zakonu upravljačka prava se ne smiju prenositi na rodbinski povezanu osobu.

Vezani članci Obljetnica u Okučanima - 5 Zašto je (opet) stajao između predsjednika i premijera? "Voli li se netko ili ne, to je sporedno pitanje" 28. obljetnica Bljeska - 1 28 godina od operacije Bljesak: ''Dijalog je jedini način da idemo naprijed''

Članovi Povjerenstva pritom naglašavaju da ni raniji Zakon o sprečavanju sukoba interesa nije dopuštao da dužnosnik prenese upravljačka prava na povezanu osobu.

Drugi HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač kažnjen je s 12.000 kuna jer svoje nekretnine nije adekvatno naveo u izvješću o imovinskom stanju, a pritom uopće nisu navedena dva trgovačka društva u vlasništvu supruge, koja datiraju iz vremena dok je bio ministar gospodarstva.

HDZ OPTUŽUJE VLAST 'Pogodovali ste pri raspodjeli sredstava za rasvjetu'

Popijač je u više navrata prijavio manje površine objekata i zemljišta u vremenu od 2011. do 2015. godine, a radi se o velikom nesrazmjeru između stvarnog i prijavljenog stanju i ne može se smatrati greškom, zaključilo je Povjerenstvo.

Protiv trećeg HDZ-ovca, bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, neće biti pokrenut postupak, budući da ne postoje konkretni dokazi protiv njega, kao ni protiv glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića jer je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da kod njega ne postoje vjerodostojni podaci o nepravilnostima.

No, donesena je odluka o pokretanju postupka protiv glavnog državnog revizora Ivana Klešića, jer u imovinskoj kartici nije naveo svu imovinu koja je utvrđena redovitom provjerom.

Povjerenstvo je također donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dvadesetak ministara, njihovih pomoćnika i drugih državnih dužnosnika koji su istovremeno s obavljanjem dužnosničke funkcije bili članovi Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike, Upravnog vijeća Agencije za investicije i konkurentnost, te Upravnog vijeća Savjetodavne službe.

Jandroković nezadovoljan

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje mu je u četvrtak izreklo kaznu od 6.000 kuna jer je prekršio zakon time što je upravljačka prava u privatnom poduzeću prenio na svojeg oca, koji je po zakonu povezana osoba.

"Nisam zadovoljan odlukom Povjerenstva i smatram da se u ovom slučaju radi o formalnom propustu. Ne može biti riječi o sukobu interesa jer to poduzeće u kojem sam suvlasnik ne radi, niti je radilo s državnim tijelima. Dakle, ni hipotetski se nisam mogao naći u sukobu interesa", kazao je Jandroković Hini.

Naglasio je kako se sve to događalo od 2008. do 2013. godine, a on je u svojim imovinskim karticama uvijek jasno i transparentno pisao kako su upravljačka prava prenesena na navedenu osobu, no nikad nitko iz Povjerenstva nije ukazao da to nije u skladu sa zakonom.

"Ja sam to napravio u dobroj vjeri, što sam i transparentno objavio, a to je prestalo 2013. kada sam stavio upravljačka prava na odvjetnike. Sada je 2015. i vrlo je zanimljivo da se sada taj postupak pokreće i da je završen. Dakle Povjerenstvo očito nije radilo svoj dio posla", ustvrdio je Jandroković.

Povjerenstvu zamjera što ne preuzimaju odgovornost za to nego svu odgovornost prevaljuju na njega. Najavio je da će razmisliti o daljim pravnim postupcima kada mu Povjerenstvo pošalje službeno očitovanje.
 

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju