Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković: Hrvatska očekuje pozitivno izviješće Europske komsije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska očekuje pozitivno izvješće o napretku koje će Europska komisija objaviti u studenome i zaslužuje indikativni kalendar za završetak pristupnih pregovora, izjavio je u Avignonu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

'Vjerujemo da će izvješće o napretku biti pozitivno za Hrvatsku. Znamo koji su naši glavni izazovi - poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava - svjesni smo da u tim područjima moramo napraviti najveće iskorake. Očekujemo da ćemo u idućem razdoblju, kroz rad na unutarnjem planu i kroz kontatke s našim kolegama uspjeti uvjeriti zemlje članice da Hrvatska uspješno provodi reforme i da zaslužuje indikativni kalendar za završetak pregovora', izjavio je Jandroković u Avignonu, gdje je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna Beograd: Vlada traži pozitivno izvješće

Europska komisija bi u svom izvješću o napretku trebala izići s indikativnim kalendarom za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do jeseni sljedeće godine. 

>> Sanader: 'Hrvatska će za godinu dana biti zrela za EU'

Jandroković je rekao da je imao niz kratkih bilateralnih susreta, između ostalih sa španjolskim ministrom Miguelom Angelom Moratinosom, s kojim je dogovorio bilateralni posjet Madridu u listopadu, s nizozemskim šefom diplomacije Maximeom Verhagenom, koji je potvrdio svoj dolazak u Zagreb te s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

'To su bili vrlo korisni razgovori. Bilo je važno čuti potporu Hrvatskoj u njezinim naporima da ostvari punopravno članstvo u EU-u. Reforme su u tijeku, pregovarački proces je u tijeku i iako ima još jako puno posla, čini mi se da imamo snažnu potporu da se taj proces uspješno završi', rekao je hrvatski ministar.

Ministri vanjskih poslova EU-a na dvodnevnom neformalnom sastanku su razgovarali o transatlantskim odnosima, krizi u Gruziji i odnosima s Rusijom i o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Ministri zemalja kandidata Hrvatske, Turske i Makedonije, sudjelovale su u dijelu sastanka na kojem se razgovaralo o Bliskom istoku.

'Ovo je neformalni sastanak i iznimno je korisno, u slobodnoj atmosferi, čuti i razmijeniti mišljenje s njima, ovo je za Hrvatsku važan korak naprijed', rekao je Jandroković, ističući da Hrvatska svoja vanjskopolitička stajališta donosi sama, a da se na ovakvim sastancima koordinira s europskim kolegama.

'Hrvatska svoju vanjsku politiku koordinira, ne zato da bismo pobjegli od odgovornosti, nego zato što smatramo da je to najbolji način da zaštitimo interese Republike Hrvatske i njezinih građana', dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene