Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Brinuo za nabavku i logistiku'

Jaman: Glavaš nije zapovjedao Zaštitnom četom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991., svjedok Nikola Jaman rekao je da je Glavaš do prosinca 1991. bio sekretar narodne obrane, da nije bio u zapovjednim strukturama i da pored njega nije mogao zapovjedati Zaštitnom četom.

Svjedok je ustvrdio da se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavku logistike i da se nije miješao u njegove ovlasti. Svjedok je potvrdio da je on naredbom Izvršnog vijeća Općine Osijek od 21. lipnja 1991. imenovan zapovjednikom Zaštitne čete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Getoš Magdić na sudu ispitivala bivšeg odvjetnika Slika nije dostupna Iako u pritvoru, Glavaš će biti nositelj liste HDSSB-a

Ta postrojba imala je više naziva pa se zvala, kazao je svjedok, Prištabska četa, a oni su je među sobom zvali 1. hrvatskom bojnom i iz šale 1. hrvatskom ustaškom bojnom. Za događaj od 31. kolovoza 1991. kada je ubijen Čedomir Vučković, svjedok je, kaže saznao sutra dan u Njemačkoj od Glavaša, koji mu je rekao da je jedna osoba upala u dvorište Sekretarijata i da je ubijena.

Idućeg dana, svjedok se, kaže, vratio u Osijek gdje se prvo govorilo da je tu osobu ubio Zoran Brekalo, ali se ispostavilo da ju je ubio Krunoslav Fehir. Tada maloljetnog Krunoslava Fehira, rekao je svjedok, u postrojbu je protiv njegove volje doveo otac Josip Fehir, nije dužio oružje, ali je vidio njegovu sliku s winchesterkom. Ustvrdio je da nije istina da je u Zaštitnoj četi bila samo jedna puška te marke, jer ih je on tamo donio osam.

Krunoslav Fehir nije bio na rasporedu za čuvanje straže, ali se 31. kolovoza našao na stražarskom mjestu zbog nedostatka ljudi, jer je dio Zaštitne čete imao intervenciju na poligonu C. Za civila Đorđa Petkovića, svjedok je kazao da ga poznaje iz školskih dana, ali da ne može vremenski odrediti kada je nestao.

Nikolu Vasića vidio je u podrumu Sekretarijata kako s njim razgovara Mirko Grošelj. Kasnije je doznao, kaže svjedok, da je kod Vasića u kući pronađeno oružje. Državni odvjetnik stavio je prigovor na dio iskaza u pogledu vjerodostojnosti tvrdnje da je Jaman bio zapovjednik Zaštitne čete.

Svjedok Boris Ćaleta danas nije ispitan jer kao vojna osoba nije oslobođen čuvanja vojne tajne. Pročitan je iskaz tadašnjeg pripadnika Zaštitne čete pokojnog Gordana Čačića od veljače 2007., u kojem je naveo da nije vidio Glavaša da nekome zapovijeda. Suđenje se nastavlja sutra kad bi iskaze trebali dati Ratko Žuvelja i Branko Zakanji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene