Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poručuje

Jakovina: Legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u nedjelju je u Dubrovniku istaknuo da legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema, a smatra da se izolirane slučajeve nelegalne proizvodnje može regulirati jedino inspekcijama.

Na optužbe neretvanskih proizvođača mandarina da su za njih bile prekomplicirane procedure za dobiti novac koji je Europska komisija dodijelila kao interventnu mjeru za dio viška uroda mandarina nakon ruskog embarga, ministar je rekao kako to nije istina i da dio proizvođača mandarina spekulira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tolušić o nepravilnostima: ''Nitko ne bi trebao koristit svoj položaj da netko njegov dobiva projekte'' Slika nije dostupna Pnovno pod povećalom Tolušić o radu bivšeg ministra Jakovine: "To su čudovišta iz ormara"

"Na okruglom stolu u organizaciji Zbora agrarnih novinara je rečeno kako su podaci o postojanju GMO soje zapravo posljedica kupovine sjemena koje nije certificirano na području Hrvatske, nego u zemljama regije i sijano na neki način ilegalno. Prema službenim podacima Hrvatska je 'GMO-free' zemlja", istaknuo je Jakovina odgovarajući na pitanje novinara o nedavno iznesenim tvrdnjama da se u Hrvatskoj ipak uzgaja GMO hrana.

Jedemo li staro meso?

Ministar je rekao da se u Hrvatskoj ne može ni kupovati, ni sijati niti proizvoditi sjeme koje je neprikladno. "Riječ je o izoliranim slučajevima nelegalne proizvodnje", odgovorio je na novinarski upit Jakovina te dodatno istaknuo kako se to može regulirati jedino inspekcijama.

"Sve inspekcije u državi moraju raditi svoj posao, a izuzetno je važna edukacija poljoprivrednih proizvođača u smislu da sjeme koje je kupljeno preko granice po nešto nižim cijenama ne mora biti dobro za njihovu proizvodnju. Ta ušteda na sjemenskom materijalu može imati trajno puno veće štete. Tako proizvedeni usjevi ne mogu ući u normalnu proizvodnju u Hrvatskoj, i neće", kategoričan je Jakovina.

Inače, direktor tvrtke Croatiakontrola Ivo Delonga iznio je prije nekoliko dana u Zagrebu podatak da su lani pri kontroli zrna soje namijenjenog izvozu utvrdili da je 12 posto soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno, od čega je 7 posto uzoraka imalo više od dopuštenih 0,9 posto GMO-a. U ovoj godini nadzor nad 4.000 uzoraka pokazao je 6,5 posto soje pozitivne na GMO.

Novinari su od ministra Jakovine u Dubrovniku tražili i komentar navoda kako je papirologija za korištenje interventnih mjera Europske komisije za doniranje jabuka i mandarina bila prekomplicirana za proizvođače mandarina iz Neretve, zbog čega se milijunski iznosi moraju vratit u strukturne fondove EU. Jakovina je istaknuo kako "odlučno tvrdi da to nije istina".

"Procedure smo smanjili i pojednostavnili maksimalno. Djelatnici Ministarstva i savjetodavne službe su na terenu. Govorimo o par formulara i par podataka koje je trebalo popuniti kako bi koristili tu mjeru. Tjednima smo se s Europskom komisijom zalagali da otvorimo interventne mjere za povlačenje sredstava za podjelu humanitarne prirode. Mislim da su tu puno veći problem kontrole. One su obavezne i tu se još jednom pokazuje potreba za udruživanjem, jer nismo sposobni povući novac ni kad imamo mjeru zbog svoje neorganiziranosti, špekulacija i nedovoljno znanja", naglasio je Jakovina te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede svoje odradilo.

"Otvorili smo urede na terenu, ne mogu se proizvođači vaditi na Ministarstvo. Napravili smo sve da se 7 900 tona može povući. Neki jednostavno ne žele i špekuliraju", zaključio je Jakovina te dodao kako je kvota za jabuke s druge strane iskorištena 100 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene