Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jak potres magnitude 4.6

Najjači potres unatrag dvije godine: Građani prijavljuju štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverno primorje, Liku i sjeverozapadnu Hrvatsku u 14:58 zatresao je potres magnitude 4.6.

Vaša iskustva, fotografije i snimke današnjeg potresa šaljite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

Potres magnitude 4.6 zatresao je u 14:58 sjeverno primorje. Prema podacima Seizmološke službe RH, epicentar je bio 15 kilometara sjeveroistočno od Senja, nedaleko od Drežnice i Lokvi. 'S obzirom na jačinu potresa moguće su materijalne štete u užem epicentralnom području', napominju hrvatski seizmolozi.

Intenzitet u epicentru bio je VI-VII stupnjeva Mercalli – Cancani – Siebergove ljestvice.

>> Čitatelji o potresu: 'Čovjeka uhvati strah kada se desi ovakva prirodna pojava'

Podrhtavanje se osjetilo u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Rijeci, Pagu, Puntu na otoku Krku i drugim primorskim mjestima. Javljaju nam se i stanovnici Zagreba i Samobora, ali i Bihaća, Banja Luke i Hercegovine, koji su također osjetili potres. 24ur.com javlja da se osjetio i u južnim i središnjim dijelovima Slovenije.

Jedna svjedokinja iz Novog Vinodolskog  za Dnevnik.hr je rekla kako je, čim je shvatila da se tlo trese, istrčala van iz kuće. 'Bilo je strašno, sva sam se naježila', rekla je.

'U životu nisam osjetio tako jak potres'

Razgovarali smo i s Ivanom Vukovićem iz Ogulina, gotovo u samom žarištu potresa. 'U životu nisam osjetio tako jak potres. Bio sam kod kuće, stvari su odjednom počele padati, trajalo je nekih deset sekundi, prvo je počelo lagano, onda se pojačavalo', rekao je.

U Ogulinu smo stupili u kontakt i s 23-godišnjim Marijom. 'Sve je podrhtavalo', rekao nam je. Kaže da su se vidljivo tresle čaše i šalice na policama te da je veći broj građana u strahu izašao iz svojih domova. Napominje i da njegova majka kaže kako je na istom području u prošlosti bilo i jačih potresa.

Nema podataka o stradalima

Nenad Vukadinović, predsjednik mjesnog odbora Jasenak, nedaleko od epicentra, izjavio je da nema informacija o stradanjima ili eventualnoj materijalnoj šteti. Iste je informacije, kaže, dobio i od stanovnika mjesta Drežnice.

'Potres takve jačine može izazvati materijalne štete. U ovom času mi tu informaciju ne posjedujemo. Kolege će nakon izlaska na teren i nakon dva, tri dana ustanoviti zapravo o kojim štetama se radi, ali zasigurno da će štete biti', kazao je Krešimir Marić iz Seizmološke službe.

Telefoni centra 112 zatrpani su pozivima građana. 'Ima nekih još manjih podfrhtavanja tla. U međuvremenu su stigle dojave da su popucale fasade i unutarnje žbuke, ali nadam se da nije ništa veće', kazao je Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje. Iz Ogulina je u redakciju Dnevnik.hr-a stigla fotografija na kojoj se vidi pukotina na zidu jedne kuće.

Hrvatski seizmolozi ovako snažan potres nisu zabilježili pune dvije godine. 'Mi smo nakon ovoga potresa u 14:58 sati imali još par slabijih potresa, što je i zapravo normalni jedan slijed', objasnio je Marić.

Podrhtavanje bi se moglo nastaviti, ali snažnije potrese seizmolozi ne očekuju. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene