Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češće neobične ribe

VIDEO: Neobični stanovnici Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki bucanj, neočekivani gost Rijeke, jedva je vraćen na pučinu. Spašavanje zalutale ribe uspjelo je tek iz drugog pokušaja, jer se jutros ponovno vratila u rijeku.

Iako nije nepoznat ribarima na Jadranu, Bucanj živi u dubokom moru pa čudi kako je završio u plićaku Rječine. Neočekivan i rijetko viđen posjetitelj plićaka Rječine iznenadio je stanovnike Rijeke. Iako vrlo neobičnog izgleda, Veliki bucanj nije neuobičajen na Jadranu, ali živi u dubokom moru. Zato ga je riječki ronilac Davor Krajcar požurio iz plićaka vratiti na otvoreno more.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) uz oprez i bez približavanja Apel Instituta Plavi svijet: "Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!"

'Težak je između 40 i 50 kila. Ne može ga se dignuti rukama, ako se negdje nogama čovjek ne nasloni. Nije pružao nikakav otpor. Htjeli smo ga prvo užetom vezati, ali nije bilo potrebno, ja sam ga uhvatio rukama', kaže Davor. Jutros ga je, oštećenih peraja, našao na istom mjestu i ponovno odnio 5 milja daleko na pučinu, ali bucanj je čini se tvrdoglava riba. 'Samtram da će se sutra opet naći na istom mjestu', zaključio je Davor.

Koliko čudesnih vrsta živi u Jadranskom moru, pokazalo je dosad prvo istraživanje iz zraka, koje je u suradnji s Talijanima proveo Institut Plavi svijet. Preletjeli su 20 tisuća kilometara i sreli vrste poput 18 metara dugog velikog kita. 'Rezultati koje smo prikupili nama su bili fascinantni', ističe Draško Holcer iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet.

'Mi smo naime vidjeli gotovo tisuću prugastih dupina. Ono što nam je možda bilo posebno fascinantno bilo je opažanje Cuvierovog kljunastog kita, vrste koja se relativno rijetko susreće i živi relativno skrovito. Naše istraživanje us svakom slučaju otkrilo nam je Jadran kakav do sada nismo poznavali', rekao je Holcer. Zbog slabog financiranja istraživanja na pučini su rijetka, pa stanovnike dubokog mora imamo priliku upoznati tek ako, poput bucnja, dolutaju do obale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene