Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer poručuje

'Ja sam Zoran Milanović, nisam Khuen Hedervary'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović komentirao je u petak posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Republici Mađarskoj i njezino sudjelovanje na sastanku Višegradske skupine, rekavši kako ne možete zaustaviti predsjednicu Republike koja radi ono što smatra da je dobro za Hrvatsku, te ocijenio da njezine poteze uopće ne razumije.

U intervjuu Media servisu premijer Milanović ponovio je da predstavnici hrvatske Vlade nisu sudjelovali na tome sastanku, na kojemu je bila predsjednica države Grabar-Kitarović, te ustvrdio kako "ne možete zaustaviti predsjednicu; ona radi ono što smatra da je dobro za Hrvatsku, ali ja te poteze uopće ne razumijem", kazao je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde

Milanović smatra kako su potpuno neprihvatljive izjave hrvatske predsjednice koje je dala mađarskoj televiziji oko izbjegličke i migrantske krize gdje je, uz ostalo, istaknula da je hrvatski sustav kolabirao u roku nekoliko sati.

"Ako već ideš na Dan neovisnosti u Mađarsku i tamo razgovaraš sa čovjekom koji je u ovom trenutku jedna od najnepoželjnijih osoba u Europi, i ideš navodno zastupati hrvatske interese, pa normalno da razgovaraš s premijerom koji je na čelu institucije koja vodi vanjsku politiku. Vlada vodi vanjsku politiku, a ne predsjednik. I to u skoro svim aspektima", izjavio je Milanović.

'Svejedno tko je na granicama, poanta je da Hrvatska svoje ne kontrolira'

"Mađarska je slijepo crijevo Europe u ovome trenutku zahvaljujući svome premijeru koji je bio aktivni komunist pa onda liberal, svašta nešto. Dakle, ja sam uvijek isti i kad hrvatska predsjednica, i sad bih na tome zaista stao, kaže da je sustav kolabirao - hrvatski sustav je uzoran. I to misle i vide i govore svi europski državnici. A svatko bira svoje društvo. Moje društvo su i Angela Merkel, Faymann, Cerar, bez obzira na neke nesporazume Hrvatske i Slovenije, a koje je njezino i Karamarkovo društvo - ne znam. Ja sam Milanović, nisam Khuen Hedervary", rekao je Milanović.

Milanović: Iza žice nije Hrvatska, moje društvo su Europska komisija, Juncker, Merkel...

Ustvrdio je kako su "njegovo društvo Europska komisija, Juncker, Merkel, Faymann, Cerar - moderna, napredna Europa, a što je ovo iza žice, ne znam, to nije Hrvatska".

Milanović je također rekao da je "razgovarao sa svima, s Merkel - razgovarao, a ne ćaskao, sa svima koji su bitni u ovome trenutku, a Mađarska je nebitna i zaključili smo da bi izgradnja bilo kakvoga zida prema Srbiji destablizirala regiju", izjavio je.

Milanović se osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore te komentirao tvrdnje Tomislava Karamarka da SDP i njegovi koalicijski partneri nemaju što ponuditi u XI. izbornoj jedinici za dijasporu, te zato "tamo i ne idu", poručivši: "Nismo nikada ni išli i naš je stav jasan".

"Naš stav je jasan, Ustav je jasan, zakoni su jasni, tamo ne moraš ići s listom, naročito ako su na njoj 'reš pečeni' Zagrepčani, a ne Bosanci i Hercegovci. A što sam ja učinio za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i za Hrvate u BiH i moja Vlada to možete otići u Tomislavgrad, Kraljevu Sutjesku, Široki brijeg, Mostar, pitati svakoga Hrvata koji hoda tamo".
Kazao je kako ne treba dokazivati svoj afinitet prema Hrvatima u BiH gdje je bio na mnogim mjestima dok, dodao je, "Karamarka i Vase nigdje".

Milanović: zaslužili smo još jedan mandat

Milanović je i ovom prigodom čestitao Tomislavu Karamarku što je ponovno postao otac, dodavši kako je 'to lijepo' i da će mu on (Milanović) "omogućiti da se djetetom puno bavi i da ima jako puno vremena za njega".

Smatra kako je aktualna Vlada zaslužila još jedan mandat zbog, kako je ustvrdio, svega što je učinila sanirajući posljedice djelovanja bivše vlasti. Otkako je naša koalicija na Vlasti situacija se u Hrvatskoj stabilizirala, rekao je. Milanović je uvjeren kako je upravo on taj koji će predsjednici Republike donijeti 76 potpisa i time sastaviti i novu hrvatsku vladu.

Komentirao je i najave HDZ-a da će njihova vlada darovati roditeljima tisuću eura za svako dijete, rekavši da "dijete ne možemo svesti na svežanj znojnih novčanica".

Uoči kampanje iz zatvora bi trebao izaći bivši premijer.

Dodao je da su izborni programu SDP-a pisali hrvatski političari u Hrvatskoj za hrvatske ljude, a ne u Njemačkoj ili Republici Srpskoj. Ponovio je da će ga ovih dana predstaviti javnosti.

"Možemo razgovarati i razgovarat ćemo u sljedećim danima o detaljima. Naš plan je ne da opet okupimo 5000 srčanih ljudi u Domu sportova, nego da to stavimo na internet, transparentno, da svatko može naći zarez i reći - ovo vam ne valja. To je riskantniji i teži pristup poslu", izjavio je.

Na pitanje je li moguće ako izgubi izbore, da će izgubiti i mjesto predsjednika SDP-a, Milanović je rekao kako je SDP ozbiljna čvrsta stranka koja "ne baulja za razliku od HDZ-a".

Jedno od pitanja upućenih premijeru ticalo se i mogućega izlaska iz remetinečkoga zatvora bivšega premijera Ive Sanadera. Milanović je izjavio "kako očekuje da ga HDZ primi natrag i da bude nosilac neke liste", ustvrdivši da "to proizlazi iz njihovih izjava". Ta presuda je stavljena u nižu brzinu i ide ponovno suđenje, dodao je.

Na pitanje što misli o izboru Ivana Turudića za šefa zagrebačkog izbornog povjerenstva, Milanović je odgovorio: "što da vam kažem, ne znam. Na parlamentarnim izborima se za razliku od predsjedničkih ne može, da prostite, potkradati".

Kazavši da iako nikoga ne optužuje, Milanović je ustvrdio kako ima naznaka da je na predsjedničkim izborima, u manjim mjestima, bilo svega i svačega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene