Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bravo!

Mladi Hrvati briljirali u Americi - Najmlađi ima 15 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi iz Hrvatske oduševljavaju svijet svojim znanjem i talentom u svakoj prilici u kojoj se nađu. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Na natjecanju u Američkom gradu Denveru, od 200 svjetskih srednjih škola predstavile su se čak tri hrvatske.

Pročitajte i ovo PR oglas Završen prvi krug natjecanja METRO Junior Top Chef Slika nije dostupna Bravo! Učenici MIOC-a osvojili prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u informatici

Hrvatski informatičari opet su se s međunarodnih natjecanja vratili sa sjajnim vijestima! Na natjecanju u Američkom gradu Denveru, od 200 svjetskih srednjih škola predstavile su se čak tri hrvatske - zagrebačke 5. i 15. gimnazija te Prva varaždinska gimnazija.

Već sam ulazak u finale prestižnog natjecanja je uspjeh, a posebno su ga potvrdili timovi zagrebačkog MIOC-a koji su osvojili prvo te drugo mjesto. Njihovi prsti programirali su najbolja rješenja na američkom informatičkom natjecanju. A tek su prvi razred srednje škole.

'Da smo prvi saznali smo na samoj ceremoniji dodjele nagrada i bio je jako dobar osjećaj zapravo. Očekivali smo da ćemo biti negdje u vrhu, ali nismo znali da ćemo biti baš prvi', rekao je Adrian Beker, učenik 1. razreda zagrebačke 15. gimnazije.

Novi uspjesi junaka Bolje Hrvatske

Zagrebačka petorka prvo mjesto odnijela je u juniorskoj kategoriji. Najmlađem članu je tek 15 godina.

'Nije me bilo strah, bio sam više euforičan i radovao sam se putu u Ameriku, i ono okej', kaže Vedran Kurdija, učenik 1. razreda.

U konkurenciji od 200 škola, zagrebačka 15. gimnazija na prestižno natjecanje poslala je još jedan, stariji tim - koji je u svojoj kategoriji zauzeo drugo mjesto.

'U našoj konkurenciji su bili Rumunji prvi, i znaju - mi znamo za Rumunje i oni znaju za nas. Čestitali smo si', rekao nam je Nikola Pintarić učenik 2. razreda.

Među 10 informatičara - samo je jedna djevojka.

'Uglavnom cure ne vole informatiku, ali ne znam zašto', kaže Pia Ocvirk, učenica 1. razreda.

Hrvatska tvrtka među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Tri sata zajednički su rješavali programske zadatke. Izvrsnom rezultatu pomogao je i pravi timski rad - složan i bez svađe. Osim izvrsni informatičari, u ovom timu su i prvaci iz kemije, matematike, fizike.

'Većina njih sudjeluje i na državnim natjecanjima iz matematike, imam državnog prvaka iz kemije, fizičari su tu, jedna šira paleta znanja je u ovoj priči. Ovdje su se konkretno spojili na zadataku informatičkom', objasnio je Nikola Dmitrović, profesor informatike i voditelj ACSL tima.

Uz vršnjake iz zagrebačke Pete te varaždinske Prve gimnazije, još jednom su pokazali zašto je hrvatska informatika već godinama na vrhu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene