Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz pao za 20%

IZVOZNICI PORUČUJU: Oslabite kunu - evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Vlada u posljednje vrijeme hvali rastom izvoza, drugačije poruke stižu od udruženja izvoznika. Ističu kako je u pet godina hrvatski izvoz pao za 20 posto u odnosu na svijet te kako se situacija za izvoznike pogoršava.

Traže da Hrvatska narodna banka počne provoditi politiku koja će poticati izvoz jer samo on, ističu, može zemlju izvući iz krize. Između ostalog, kao rješenje nude, kontroliranu devalvaciju kune. Kuna slabija - izvoznici jači. U Brodosplitu i Div grupi izvoz čini većinu posla. Ističu kako bi slabljenjem domaće valute dio izvoznika itekako profitirao.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

'Ako prodajemo brod za dolare onda bi kod konverzije bilo više kuna. Tada bi mogli ili dodatno zaposliti ljude ili postojeće više platiti', kaže Darko Pappo iz DIV grupe za Dnevnik Nove TV.

Slabljenje kune samo je jedan od alata koje Hrvatska narodna banka ima za poticanje izvoza, ali to ne koristi, ističu izvoznici. Jedino izvoz, poručuju, može izvući zemlju iz krize.

U 19 zemalja Hrvati imaju 3,2 mlijarde kuna ušteđevine

'Ukoliko želite pomake, ukoliko želite ostvarivati rezultate prvo o kome morate voditi brigu to su oni koji su izvrsni. To čak vrijedi i za vojsku, znate li vi neku vojsku koja nema specijalne postrojbe?', kaže Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Predstavili su svojih desetak prijedloga HNB-u za poticanje izvoza među kojima je slabljenje kune za 10 posto kroz pet godina te omogućavanje kredita za izvoznike po nižim kamatnim stopama.

'Centralna banka treba ispuniti još jednu zadaću, a to je omogućiti u hrvatskoj jeftine izvore financiranja. To u svijetu rade sve druge središnje banke. Monetarna politika se u Hrvatskoj praktički ne provodi', kaže Marija Ivanov, ekonomska analitičarka.

Iz HNB-a nam zasad nisu odgovorili na pitanje što misle o ovim porukama i prijedlozima. S druge strane udruga izvoznika želi da se prije izbora postigne politički dogovor o izvoznoj politici narodne banke kako bi se mjere mogle početi provoditi čim se izabere nova vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene