Najveći rast ostvarila je prerađivačka industrija, prednjači izvoz prehrambenih proizvoda. Slijede poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo te metalna industrija.


Izvoz i dalje raste. Najviše je pridonijela prerađivačka industrija, a prednjači izvoz prehrambenih proizvoda. Strmoglavi rast bilježi i vojna industrija koja se u punom sjaju predstavila na Mimohodu, a ako uspije prodaja Patrijinih oklopnjaka Kuvajtu, koja se dogovara baš ovih dana, bit će to vjetar u leđa našem gospodarstvu. Dobre vijesti o rastu izvoza potvrdio je danas i Državni zavod za statistiku. U prvih 5 mjeseci ove godine, izvoz je "ubrzao" za 10,9 posto. Ministar Branko Grčić danas dobro raspoložen. Rezultati su, kaže, očekivani.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović - 2 Bivšu predsjednicu već dugo nismo vidjeli, ali sada se pohvalila gdje uživa, neki su joj priznali da im baš fali Srdačan pozdrav Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović navodno ostala neugodno zatečena Škorinim rukoljubom, on joj uzvratio: "Nisam stekao takav dojam"

'Dakle, 11 posto rasta izvoza u ovoj godini zapravo pokazuje da se nastavlja taj sjajni trend iz prethodne godine. Vidite, ovo je već jako visoka stopa i ono što će biti sjajno za Hrvatsku i za nas u Vladi, ako ovu stopu održimo u nastavku. Dakle, u narednim mjesecima', rekao je ministar Grčić.

Najveći rast ostvarila je prerađivačka industrija, prednjači izvoz prehrambenih proizvoda.  Slijede poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo te metalna industrija.

Dvije minute i 16 sekundi čistog ponosa, pogledajte i sami

'Tu se vidi najbolje u rastu brodograđevnog izvoza, preko 100 posto u ovih 5 mjeseci. Ali, evo recimo i privlačenje stranih investicija što se najbolje vidi u kožarskoj industriji', kaže Grčić. Sjajne rezultate bilježi i vojna industrija. Samo u prošloj godini taj je sektor izvezao robe u vrijednosti od milijardu i 500 milijuna kuna, što je porast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

'To su većinom manje stvari, dakle manji predmeti. Pištolji, puške, uniforme, zaštitna oprema, takve stvari. Treba posebno spomenuti HS produkt iz Karlovca, prije Ozlja, koji je uspio nekoliko godina za redom imati oružje godine u SAD-u', rekao je vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak. Na vidiku je velik posao za vojnu industriju. Ovih dana u Kuvajtu predsjednik Uprave Đure Đakovića pokušava prodati Patrijine oklopnjake.

'Pa dobro, sad kad ste me sad uhvatili u tome. Jesam evo konkretno. Očekujem skori završetak i mi smo prisutni kao drugi konkuretni i nadam se da je naš proizvod taj koji će ova zemlja izabrati', rekao je Tomislav Mazal telefonom iz Kuvajta. Interes za hrvatske vojne proizvode pokazao je i katarski šeik Hamad. S njim se danas, bez prethodne najave, u Šibeniku sastala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook