Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Minirano područje

Izvlačenje olupine tek kada snijeg okopni, specijalca zatrpala lavina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće, izjavio je kako su uvjeti u području na kojem je pronađena Cessna katastrofalni. Radi se o miniranom području u koji mogu samo specijalci tako da će izvlačenje olupine početi kada snijeg okopni, možda tek na proljeće.

Vodanović je dodao da će se osobno uputiti u područje gdje je pronađen zrakoplov čim mu vremenski uvijeti to dozvole. Općenito, dolazak svih potrebnih ekipa na mjesto nesreće ovisi o tome kada će, s obzirom na teške uvjete na terenu, pripadnici MUP-a omogućiti prilaz. Podsjetimo, djelatnici interventne policije u 11.15 sa sjeverne strane Velebita, u vrtači Smrčevac na visini od 1200 metara, pronašli su rep i sjedala zrakoplova koji je u četvrtak nestao s četiri putnika.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Neslužbeno se govori Obustavlja se potraga za tijelom Danke Ilić u ovom opsegu? Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje

Slučaj je preuzela Matilda Rukavina, istražna sutkinja Županijskog suda u Gospiću, koja je ovlastila djelatnike policije da na mjestu nesreće obave očevid. Međutim, zbog lošeg vremena to danas nije moguće pa će se očevid obaviti čim to vrijeme dozvoli. Sutkinja Rukavina nije mogla službeno potvrditi informaciju da su pronađeni dijelovi tijela putnika Cessne, ali ukoliko se to ustanovi, njihova će tijela biti prebačena na obdukciju i identifikaciju u Zagreb. Isto tako, čim se izvuče olupina zrakoplova, bit će poslana na vještačenje kako bi se utvrdio uzrok nesreće. No, iako to nitko ne želi potvrditi, izvjesno je da nesreću nijedan od četvorice putnika nije preživio.

Tijekom daljnje pretrage Velebita došlo je do pokretanja lavine koja je zatrpala pripadnika specijalne policije koji je pritom zadobio teške tjelesne ozljede, izvijestila je PU ličko-senjska. Riječ je o prijelomu bedrene kosti. Ozlijeđenog specijalca, koji je inače iskusni alpinist, kolege su ubrzo uspjeli izvuči te je prevezen u zadarsku bolnicu, doznaje se od glasnogovornice PU ličko-senjske.

>> Potraga nastavljena unatoč mraku i hladnoći, na terenu dodatne snage

>> VIDEO: Postoje šanse za preživljavanje, ali su male

Ostaci Cessne pronađeni su u 150 metara dubokoj vrtači Smrčevac, suprotno od područja na koje je bila koncentrirana potraga i suprotno od područja na koje su ukazivali tragovi. Spasioci tek trebaju doći do trupa aviona kako bi saznali sudbinu putnika. Za izvlačenje ostataka iz vrtače bit će potrebna akcija alpinista. Navodno su pronađeni i dijelovi tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju putnicima u zrakoplovu. No, službene potvrde te informacije još nema.

U Cessni, koja je nestala u četvrtak popodne, bilo je četvero iskusnih pilota: 63-godišnji Gerd Govejšek, 49-godišnji Walter Aleksandar, 61-godišnji Miljenko Bartolić i 68-godišnji umirovljeni instruktor Zvonko Kelek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene