Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari problem

Klizište u Novoj Gradiški: Uništeni jedna kuća i dio vinograda, mještani strahuju da bi brdo moglo krenuti dalje

Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 6
Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 6 RadioNG.hr
Aktualno Galerija Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 6 Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 6 Foto: RadioNG.hr Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 5 Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 5 Foto: RadioNG.hr Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 4 Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 4 Foto: RadioNG.hr Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 3 Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 3 Foto: RadioNG.hr +0 Pojavilo se klizište u Novoj Gradiški (Foto: RadioNG.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Brojni dijelovi Hrvatske danima se bore s visokim vodostajima.

Vodostaj Save u Jasenovcu je u stagnaciji ili blagom opadanju i u četvrtak u 6 sati bio je 914 centimetara, no na snazi je i dalje izvanredno stanje.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

Izvanredno stanje i dalje vrijedi i za rijeku Liku.

Na ugroženim područjima pomoć pružaju vojska, GSS i ostale nadležne službe. Ekipe na terenu neće se povlačiti sve dok sa sigurnošću ne budu mogle potvrditi da nema straha od poplave.

Iako vodostaji opadaju, odmora nema i stanovništvo na ugroženim područjima neće biti na suhom još danima. Zbog vode na kolnicima i dalje je dio cesta zatvoren za promet.

Vodostaj Save na području Jasenovca od sinoć je pao za 6 centimetara. Najteže je u naselju Mlaka koje je već deset dana odsječeno od ostatka svijeta. Ondje 48 pripadnika HGSS-a neprestano prevozi vreće s pijeskom, a u održavanju nasipa mještanima pomaže i vojska. Angažirana su i 3 ronioca HGSS-a koji postavljaju najlon na mjestima gdje nasip propušta.

U opadanju je i Kupa koja se počela povlačiti iz brojnih domova u Žažini. Desetak obitelji u Starom Brodu je već petnaesti dan odsječeno od svijeta te je do njih još uvijek moguće doći jedino čamcem. Mještani i dalje vodu iz svojih domova izbacuju uz pomoć crpki.

U obrani od poplava pomaže 80 pripadnika Hrvatske vojske

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 80 pripadnika Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

"Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava i danas su angažirane snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH-a s 80 pripadnika na području Sisačko-moslavačke u mjestima Jasenovac, Mlaka i Košutarica te na dovozu pitke vode na području Lekenika.

Tijekom jučerašnjeg dana u obrani od poplava bilo je angažirano 236 pripadnika OSRH-a s motornim vozilima i strojevima u mjestima Jasenovac, Mlaka, Košutarica i Uštica te na dovozu pitke vode ugroženom području.

Također, pripadnici OSRH-a, njih 80, bili su angažirani i tijekom noći u mjestu Mlaka na izradi nasipa te 134 pripadnika Hrvatske vojske na širem području Jasenovca u pripravnosti i nadzoru nasipa", navodi se u priopćenju.

Slavonski Brod priprema se za vrhunac vodenog vala

U Slavonskom Brodu pripremaju se za vrhunac vodenog vala koji se očekuje danas, najkasnije sutra. Na području Brodsko-posavske županije Sava raste. Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su su Staroj Gradiški, Davoru i Slavonskom Kobašu.

U Slavonskom Brodu vodostaj rijeke je 644 centimetra, što je 6 centimetara do proglašenja izvanrednih mjera.

Zečji nasipi grade se u područjima gdje su na snazi izvanredne mjere.

Rijeka Sava kod Županje u laganom porastu, nema bojazni od izlijevanja

Vodostaj rijeke Save kod Županje trenutačno je u laganom porastu, očekuje se još najviše deset do dvadeset centimetara, maksimalno 940, što je još u okvirima redovnih mjera obrane od poplava pa se ne očekuju izvanredne situacije, rekao je u četvrtak novinarima na savskom nasipu u Županji voditelj Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Biđ-Bosut, Josip Kuterovac.

Po njegovim riječima, nasip na rijeci Savi od Županje do Gunje svakodnevno se obilazi uz redovita dežurstva djelatnika Hrvatskih voda i trenutačno nema potrebe za izgradnjom tzv. zečjih nasipa.

"Vodni val prolazi i ovim područjem, a ono što je nama vrlo bitno je da je pritisak bosanskih rijeka puno manji nego što je to bio 2014. godine u vrijeme katastrofalne poplave. Više nema rasta tamošnjih rijeka što je za nas vrlo važno i ide nam u prilog", kazao je Kuterovac dodajući kako je vodostaj Save kod Županje u ovom trenutku niži za čak tri metra nego što je to bio 2014. godine.

Nasip su obišli i županjski gradonačelnik Davor Miličević i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je izrazio zadovoljstvo prognozama Hrvatskih voda.

"Drago mi je da se prognoze ostvaruju, a ne da bude kao 2014. godine kada su Hrvatske vode prognozirale jedno, a drugačije se događalo. Nadam se da će taj val sutra proći bez ikakvih problema", kazao je župan Galić. Dodao je da je zadovoljan radovima koje Hrvatske vode obavljaju na popravku i ojačavanju savskog nasipa te što se pripremaju projekti za buduće akumulacije u spačvanskim šumama.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević poručio je Županjcima da mogu mirno spavati jer je vidljivo da je Sava u svom koritu i nije niti blizu vodostaja od prije nekoliko godina.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 10 sati iznosio je 924 centimetra i u laganom je porastu. Na snazi su redovne mjeere obrane od poplava.

Klizište u Novoj Gradiški

U klizištu koje se pojavilo u Novoj Gradiški na padini brda Slavča iznad Vinogradske ulice za sada je nastradala jedna drvena kuća za odmor i dio vinograda, javljaju 24 sata.

Klizište se nalazi iznad obiteljskih kuća uz glavnu cestu, a stanovnici se boje da bi brdo moglo krenuti dalje.

Mještani su u utorak službi 112 prijavili što su uočili, a novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić u srijedu je obišao klizište i mještanima obećao pomoć u sanaciji.

Kako javlja Radio NG, priča o ovom klizištu traje već neko vrijeme, a ono i danas ugrožava kuće u Vinogradskoj ulici od kućnog broja 75 do 97. Početak klizišta datira iz 2015. godine. Na teren je u utorak izašlo sedam policajaca, dvije ekipe vatrogasaca i GSS.

Radio NG objavio je i video koji prikazuje kako klizište izgleda iz zraka. Pogledajte ga u nastavku:

Otežan promet zbog bure

Poplave nisu jedina nevolja. Diljem obale u srijedu je počela puhati olujna bura koja je, između ostalog, otežavala promet.

I danas se na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana vozi otežano zbog srušenih i prepriječenih stabala, a županijska cesta ŽC6166 Kučiće – Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića zatvorena je zbog odrona. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene