Suhoj-30, ilustracija (Foto: AFP)
Suhoj-30, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Izrael je nad južnim Golanom srušio sirijski vojni avion koji je ušao u izraelski zračni prostor, objavila je izraelska vojska, dok Sirija tvrdi da je zrakoplov sudjelovao u akcijama protiv pobunjenika na sirijskom teritoriju.


Incident je izazvao dodatne napetosti na Golanu, strateškoj visoravni između dva stara neprijatelja, gdje je Izrael pod povišenim stupnjem pripravnosti pošto su se sirijske snage, uz pomoć Rusije, približile granici vraćajući pod svoju kontrolu teritorij koji su ranije držali pobunjenici.

Vezani članci Cjepljenje, ilustracija Odlična ponuda! Organiziraju cijepljenje u baru pa uz cjepivo dijele i besplatno piće Slika nije dostupna PRVI PUT PRIZNAO 'S vremena na vrijeme vodimo operacije u Siriji'

Izraelske obrambene snage objavile su na Twitteru da su dvije rakete Patriot ispaljene na sirijski Suhoj koji je bio oko jedan i pol kilometar u izraelskom zračnom prostoru.

Prema neslužbenim izvorima, pilot je poginuo.

"Zrakoplov je pogođen i srušen", rekao je glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Johnatan Conricus.

"Zasad nemamo nikakvih informacija o pilotima. Nemamo ni nikakvih dojava o tome jesu li uočeni padobrani ili da su piloti spašeni", dodao je.

Potvrdio je da je zrakoplov bio sirijski, a ne ruski. "Jedino što znamo avionu je da se srušio, najvjerojatnije na sirijskoj strani Golanske visoravni", dodao je.

Sirijska novinska agencija SANA tvrdi da je Izrael gađao jedan od njihovih aviona i pogodio ga dok je izvodio napade u sirijskom zračnom prostoru.

Vojni izvor rekao je da je avion napadao "naoružane terorističke grupe" blizu doline Yarmouk.

Izraelske novine Haaretz prenosi da su stanovnici sjevernog Izraela vidjeli rakete i potom čuli skplozije.

Ovo je prvi put da je Izrael srušio sirijski zrakopolov od 2014. godine.

Do toga je došlo dan nakon što je Izreal prvi puta iskoristio proturaketni sustav Davidovu praćku.

Sustav je aktiviran kada su se dvije sirijske rakete zemlja-zemlja približavale izraelskom zračnom prostoru.  (Hina)