Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"platite odmah ili..."

Iznajmljivačima stižu uplatnice za "registar privatnog smještaja": To je prevara, ne nasjedajte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Privatni smještaj j.d.o.o. registrirana u Zagrebu iznajmljivačima iz Splitsko-dalmatinske, Istarske i Primorsko-goranske županije šalje uplatnice za takozvani "elektronički registar privatnog smještaja". Na uplatnicama je naznačeno da je potrebno platiti 295 kuna u roku od sedam dana, a ako to ne učine, cijena raste na 590 kuna.

Građani koji su ionako zbunjeni konstantnim nametima i apsurdnom birokracijom suočeni su s dobro isplaniranom prevarom kojom im se pokušava uzeti nekoliko stotina kuna "na brzaka". Tvrtka koja šalje uplatnice je privatno jednostavno društvo osnovano za 10 kuna, a Ministarstvo turizma i sporta upozorava da uplatnice nisu od strane nadležnih tijela i da je izrada Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu tek u procesu, a njegovo korištenje bit će besplatno, piše Novi list. Dakle, ne postoji nikakav obavezni registar iznajmljivača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata Ilustracija (Foto: Thinkstock) Policija savjetuje Mislio je da dogovara posao stoljeća, ali nije bilo tako: Još dugo pamtit će taj dan

"Do sada nije bilo nikakve naknade, ali kako se stalno uvode nameti, nisu bile previše iznenađene. Budući da upisuju goste elektroničkim putem, uplatnice ne bi bile toliko sumnjive da uplatnicu nisam dobila i ja koja nemam nekretninu za iznajmljivanje", kazala je čitateljica Novog lista koja je nakon primitka uplatnice krenula malo istraživati po internetu.

"Navedeni su zakonski članci i sve djeluje veoma uvjerljivo. Iste sam pokušala telefonski dobiti, ali javljala se telefonska sekretarica i obavijestila me da se ne mogu javiti zbog prevelikog interesa. Pokušala sam poslati e-mail, ali adresa koju su naveli nije prolazila. Mama i sestra su odmah htjele platiti jer bolje platiti 295 kuna nego 590 kuna, ali nakon mog daljnjeg istraživanja na internetskim stranicama, možete naći da se radi o prevari i da stoji upozorenje da se ne plaća", kazala je.

Upozorenje stoji i na službenim stranicama ministarstva.

"Ministarstvo turizma i sporta u procesu je izrade Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u kojeg će BESPLATNO unositi podatke o pružateljima usluga. Ukoliko ste zaprimili uplatnice, koje nude uslugu upisa, pozivamo na oprez i napominjemo da ne dostavljate privatne podatke.

Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu reguliran je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, br. 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20 i 42/20). Po uspostavi Registra, u njega će se unositi podaci iz rješenja koja su izdana na temelju spomenutog Zakona a uspostava neće financijski obvezivati pružatelje usluga smještaja.

Ministarstvo turizma i sporta ističe gore navedeno iz razloga zaprimanja upita pojedinih domaćih iznajmljivača smještaja o dopisima i uplatnicama određenih ponuđača. Naglašavamo kako navedene uplatnice nisu dostavljene od strane nadležnih tijela i nisu obvezujuće te pozivamo građane na oprez pri dostavi privatnih podataka", piše u upozorenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene