Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljeno nekoliko desetaka vikendica

Izmjeren najviši vodostaj Dunava u siječnju u zadnjih 90 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjerni su uređaji u podne u Batini izmjerili najviši vodostaj Dunava u siječnju i to u posljednjih 90 godina. Veliki vodeni val dosegnuo je gotovo šest metara.

Vrh vala bio je u podne, 595 centimetara i od tada je Dunav počeo padati. Prognoze od 650 nisu se ostvarile i to zbog naglog zahlađenja koje je usporilo vodostaj Dunava. Bez obzira na pad, nastradao je Zeleni otok i nekoliko desetaka vikendica. Ali to područje nije branjeno od poplava i s takvim se problemom, vikendaši često susreću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raste vodostaj Dunava Vukovar: Proglašene mjere obrane od poplave Slika nije dostupna Za osječko-baranjsku županiju Šišljagićeva procjena: Milijarda kuna štete od poplava

Na dunavske nevolje vikendaši su već naučili pa im ne preostaje drugo nego zbijati šale. 'To je jedinstvena prilika da se isproba vodeni krevet', našalio se Nediljko Rešetar iz Batine. Drva za grijanje i namještaj već su odavno stavili na suho. Dunav je kažu, lijep i nepredvidiv. Rastao je i zaustavio se na 595 centimetara. Prognoza je bila pogrešna, na sreću.

Pogrešna prognoza

'Pola metra manje u odnosu na prognoze. To je rezultat zahlađenja i povoljnih uvjeta na uzvodnom području, ali raduje. U svakom slučaju bolje pola metra niže, nego pola metra više', rekao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda Osijek.

>> Srušeni svi rekordi: Dunav najviši u zadnjih 90 godina

Nisku temperaturu u kućama valja podići. Kad je čula da opasnosti nema, Julijana je odlučila iskoristiti i vjetar. 'Mi slušamo i beogradske stanice i gledamo mađarske kanale pa smo čuli kako kod Budimpešte pada', rekla je Julijana Đerfri.

Sve češći vodeni valovi

Poplavljeni će se otok osušiti za desetak dana. Kad se voda povuče, ponovno će se uživati u Dunavskim čarima. Visok vodostaj je u siječnju prilično rijetka pojava. Snijeg u Njemačkoj i Austriji se tijekom prošlog tjedna naglo počeo topiti i stvorio visok vodostaj. Hidrolozi tvrde kako se hidrologija u posljednje tri godine drastično izmijenila i ovakve vodene valove možemo sve češće očekivati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene