Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S prvim danom 2014. godine čekaju nas izmjene sustava poreza na dohodak. Tako ćemo i na sav dodatan prihod morati podnositi godišnju prijavu.


Od 1. siječnja čekaju nas nova pravila u sustavu poreza na dohodak. Jedna od novina bit će i ta da sve fizičke osobe koje uz redovne prihode ostvare dodatan prihod putem ugovora o djelu, autorskog ili honorarnog ugovora moraju podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak, piše Novi List.

Vezani članci Rok za prijavu poreza (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Porezna uprava danas radi produženo: Zadnji dan za prijavu poreza na dohodak Slika nije dostupna ZADNJI DAN za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013.!

Do sada je vrijedilo pravilo da oni koji uz redovan posao ostvare još kakav povremeni honorar nisu obvezni podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak, a drugi dohodak mu se oporezuje po stopi od 25 posto.

>> VIDEO Milanović: Netko je opet izmislio povećanje PDV-a

'Budući da je došlo do izmjene na tržištu rada, kako samih propisa kojima se uređuje ravnopravna tematika, tako i trenda zapošljavanja, te sve više kompanija pribjegava izdvajanju sporednih poslovnih funkcija te se fizičke osobe zapošljavaju samo privremeno od projekta do projekta ili prema kratkoročnim potrebama na ugovor o djelu i slično, javila se potreba da se izjednači postupak oporezivanja svih primitaka koji se ostvari vlastitim radom neovisno o pravnom odnosu između isplatitelja i osobe koja je rad obavila', stoji u objašnjenju Ministarstva financija.

Na ovaj način će se postići ujednačeno oporezivanje prihoda od rada po stopama od 12 posto (na mjesečnu poreznu osnovicu do 3.600 kuna), 25 posto (na razliku između 3.600 i 10.800 kuna) te 40 posto na razliku porezne osnovice iznad 10.800 tisuća kuna.

Sukladno ovome, godišnju poreznu prijavu morat će podnositi i svi oni radnici te umirovljenici kojima se zakonom o povremenim poslovima otvara mogućnost dodatne zarade na jednostavnim povremenim i dodatnim poslovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook