U Klovićevim dvorima se za dva dana otvara izložba djela jednog od naših najpoznatijih slikara Vlahe Bukovca. Zbog te su izložbe neke od slika došle iz Velike Britanije i Francuske, a hrvatska javnost imat će ih priliku vidjeti prvi put.

Galerija Izložba Vlaho Bukovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Izložba Vlaho Bukovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2

130 djela jednog od naših najpoznatijih slikara, Vlahe Bukovca spremno je za veliku izložbu.

Vezani članci Stephanie Prekali - 1 Doživite Novu apstrakciju uz glazbeni program Stephanie Prekali u zagrebačkoj Laubi! Viktorija Bednjanec - 2 Stotinu djela velikog umjetnika: Dnevnik Nove TV na otvorenju izložbe sezone, koju je posjetio i predsjednik

"Ima niz djela iz privatnih zbirki koji su pravi biseri, rekla bih, Bukočevog slikarstva i koji su po prvi put na ovoj izložbi predstavljeni", govori Lucija Vuković, koautorica izložbe.

Jedna Bukovčeva slika je izazvala ljutnju francuskih kritičara. Smatrali su da ne prati pravila prema kojima bi se trebalo pokazati golo žensko tijelo, kaže američka povjesničarka umjetnosti koja je doktorirala na temu Bukovčevih djela.

"Tako su najpoznatiji francuski umjetnici postali poznati, sa skandalom. Velika Iza je bila njegov skandal koji je njega gurao u njegovu karijeru i tad on počinje surađivati i sa Vicars Brothers u Engleskoj i počinje surađivati sa višim galerijama", govori Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti.

Vlaho Bukovac školovao se u Parizu. Često je dolazio u domovinu gdje je prenosio novitete iz umjetničke prijestolnice.

"Mi se trudimo sad njega ponovno vratiti, iščitati u tom nekom europskom kontekstu. Nadam se da ćemo i ovom izložbom, koja je samo prva od tri izložbe koje pripremamo, njemu dati mjesto koje zaslužuje, ne u Zagrebu, Hrvatskoj nego na europskoj razini", govori Antonio Picukarić, ravnatelj galerije Klovićevi dvori.

Izložba se otvara u četvrtak i može se razgledati do 11. ožujka.

Prava atrakcija izložbe

Posebna atrakcija ove izložbe ne dolazi iz Engleske, ni iz Francuske, već iz Franjevačkog samostana u Tomislavgradu. To je slika "Isus prijatelj malenih" koja će sada i prvi put biti predstavljena hrvatskoj javnosti.

Sliku je 1984. godine otkupio franjevčki samostan u Tomislavgradu, točnije tadašni gvardijan, Ante Perković. Ona je tada otkupljena za ondašnjih 40 000 maraka , a danas je jedno neprocjenjivo bogatstvo, stoga ni ne čude posebne sigurnosne mjere na izložbi.

Izložba Vlaho Bukovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izložba Vlaho Bukovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Izložbeni prostor je pod nadzorom 24 sata, a za posudbu slika iz Liverpoola, morali smo poslati trogodišnji izvještaj i ispuniti dosta složene upitnike", govori Petra Vugrinec, autorica izložbe.

Ova, 2018. godina je godina europske kulturne baštine, a ovom izložbom svečano će se obilježiti početak te godine u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju