Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tanković: Spreman sam ići u oporbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanković izjavio je danas novinarima u Uredu predsjednika kako je spreman biti i u parlamentarnoj oporbi ne bude li dobio jasne naznake da će nova vlast riješiti ključni problem Bošnjaka - u popisima birača prevesti naziv Musliman u Bošnjak.

Tanković je izjavio da se predsjednik države Stjepan Mesić, s kojim je danas razgovarao u okviru konzultacija oko sastavljanja nove Vlade, "u potpunosti" suglasio s njim da se taj problem mora riješiti u mandatu nove vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tanković: Hrvatska na zavidnoj razini brine o manjinama Slika nije dostupna Tanković: Potpisivanje sporazuma sa Sanaderom vjerojatno u ponedjeljak

Mesića je izvijestio i da se predizbornim sporazumom sa SDP-om obvezao podržati SDP-ovu vladu u slučaju da ju ta stranka uspije formirati. 

"Predsjednik se suglasio s našim temeljnim zahtjevom kako
nije u redu da se etničkoj skupini pridodaje vjerska oznaka", naglasio je Tanković. 

Ustvrdio je da će Bošnjaci, kada im se pridodaju oni koji su u popisima birača navedeni kao Muslimani, nepoznati ili neopredijeljeni, postati nakon Srba najbrojnija manjina u Hrvatskoj. 

Stoga će, kaže, Bošnjaci imati pravo na dva zastupnika u Saboru iz samostalne izborne jedinice.

Tanković je napomenuo da je s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom nakon izbora 2003. sklopio sporazum po kojemu se HDZ obvezao ispuniti taj zahtjev (iz Musliman u Bošnjak), ali da to nije ispunjeno. 

Za Sanaderove nedavne tvrdnje da bi bilo protuustavno kada bi se Vlada odlučila na takav korak, rekao je kako "ne stoje". 

"Sanader je mogao znati da je protuustavno odrediti da se jedna manjina u popisu birača vodi prema vjerskoj odrednici", rekao je naglasivši da Sanaderu budući da je još premijer iz bivšeg mandata, daje još jednu priliku da ispuni taj zahtjev što je, kaže, preduvjet za eventualne razgovore s HDZ-om.

"To se može učiniti za 24 sata i to je uvjet za razgovor, samo za razgovor, bez kojega razgovor sa Sanaderom nije moguć", rekao je Tanković dodavši kako je spreman HDZ-u pokazati kako se to pravno može riješiti. Spreman je, kaže, u Saboru djelovati i izvan kluba nacionalnih manjina, budući da u prošlom sazivu Sabora, tvrdi, od kolega iz kluba nije dobio potporu za spomenuti ključni zahtjev Bošnjaka, kao ni, od Savjeta za nacionalne manjine niti od vladina Ureda za manjine. 

"Ovo (zahtjev) je naš zalog za budućnost i s tim se
nitko ne smije poigravati", poručuje Tanković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene