Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izjava Mesića povodom ulaska Hrvatske u VS UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rad u Vijeću sigurnosti odgovorna je politička zadaća kojoj Hrvatska mora prići ozbiljno i s čvrstom namjerom da opravda povjerenje što ga je dobila od zemalja članica svjetske organizacije i da potvrdi svoju vjerodostojnost kao države koja se strogo pridržava načela iz Povelje UN-a.

Rečeno je to u izjavi hrvatskoga predsjednika u povodu hrvatskoga preuzimanja mjesta nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti Tematska rasprava započela Mesićevim obraćanjem Slika nije dostupna Vijeće Sigurnosti Mesić u UN-u: Hrvatska izložena tsunamiju korupcije

S početkom 2008. Hrvatska je na dvije godine preuzela mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i u idućem će razdoblju sudjelovati u radu Vijeća i predsjedati iznimno važnim Odborom za antiterorističku djelatnost, kaže se u izjavi.

"Rad u Vijeću sigurnosti krajnje je odgovorna politička zadaća kojoj naša zemlja mora prići s najvećom ozbiljnošću i s čvrstom namjerom da ostvari dva cilja: da opravda povjerenje što ga je dobila od najvećeg dijela zemalja članica svjetske organizacija i da potvrdi bez i najmanje sumnje svoju vjerodostojnost kao države koja se strogo pridržava načela iz Povelje Ujedinjenih naroda i općeprihvaćenih pravila ponašanja na svjetskoj sceni", kaže se u predsjednikovoj izjavi.

Inzistiranje na načelima jedno je od najjačih oružja malih zemalja kakva je Hrvatska, kaže se u izjavi. Na taj način Hrvatska može dokazati da ima svoja gledišta i na njima ustrajati.

"Drugim riječima, mi nećemo i ne smijemo imati dvostruka mjerila, pogotovo kada su u pitanju problemi poput razvoja, odnosno nerazvijenosti, terorizma i njegovih dubljih uzroka, klimatskih promjena, ljudskih prava i odnosa među državama u globaliziranome svijetu", kaže se u izjavi.

Istodobno, vodit ćemo računa o zajedničkoj platformi što će je u ovom ili onom pitanju formulirati Europske unija u koju ćemo u doglednoj budućnosti ući, pa ćemo se time potvrditi i kao vjerodostojan i povjerenja vrijedan kandidat za članstvo u Uniji, dodaje se.

U Mesićevoj se izjavi kaže kako osobitu važnost pridaje predsjedanju Odborom za antiterorističku djelatnost "u kojemu sva naša aktivnost mora polaziti od spoznaje da borba protiv terorizma ne smije ni u kojem slučaju biti zloupotrijebljena kao pokriće za ostvarivanje bilo čijih uskih interesa, niti ta borba može biti uspješna ako se svodi samo na obračun s teroristima, a zanemari nužnost uklanjanja ambijenta koji rađa terorizam, odnosno prilika koje pogoduju njegovu rađanju".

"Da bismo uspješno obavili odgovornu zadaću koju smo s početkom ove godine preuzeli, smatram nezaobilaznim da se gledišta koja će Republika Hrvatska zauzimati u svakome pitanju što se nađe na dnevnome redu Vijeća sigurnosti, rasprave i usklade između Ustavom određenih sukreatora vanjske politike naše zemlje", završava izjava hrvatskoga predsjednika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene