Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radin: 'Vjerujem da će se zastupnici manjina naći na jednoj strani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Furio Radin, koji će i u šestom sazivu Hrvatskog sabora zastupati talijansku nacionalnu manjinu, prvi je danas razgovarao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem u okviru konzultacija oko sastavljanja Vlade.

"Vjerujem da će se zastupnici manjina na kraju naći na jednoj strani", izjavio je Radin u Uredu Predsjednika nakon razgovora s predsjednikom Mesićem odgovarajući na novinarski upit kome će se on prikloniti - HDZ-u ili SDP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijanska unija podupire Radina u pregovorima sa Sanaderom Slika nije dostupna Furio Radin neće podržati HDZ-ovu vladu

"Nisam potpisao ništa, a razgovaram sa svima", rekao je Radin naglasivši da do 12. prosinca kada bi DIP trebalo objaviti konačne službene rezultate izbora na temelju kojeg bi predsjednik RH trebao ponuditi mandat za sastavljanje Vlade, ima još puno vremena. 

>> Čuhnil: S Mesićem nisam razgovarala o potpori jednoj od opcija

>> Počele konzultacije o davanju mandata za sastav nove vlade

Predsjednika Mesića upoznao je kaže sa zahtjevima s kojima će u obliku dokumenta pred novu vlast izaći nacionalne manjine, zajednički i svaka zasebno, a prema tim je zahtjevima predsjednik, dodao je, imao pozitivan stav, budući da je otvoren i tolerantan prema manjinama.

Zajednički su zahtjevi izvijestio je Radin uvođenje dvojezičnosti u državnim i javnim institucijama u dvojezičnim općinama, pozitivna diskriminacija pri glasovanju manjina (dvostruko pravo glasa - da mogu glasovati i etnički i politički), te participacija pripadnika manjina u institucijama na lokalnoj i državnoj razini.

Predsjednik Mesić počeo je jutros konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade s predsjednicima stranaka i predstavnicima nacionalnim manjina koji će biti zastupljeni u šestom sazivu Sabora, a nakon Radina počeo je razgovore sa Zdenkom Čuhnil, koja je na izborima prema privremenim izbornim rezultatima osvojila mandat kao predstavnica češke nacionalne manjine.

Na Pantovčaku se neslužbeno doznaje da će u prvoj rundi današnjih konzultacija od 9 do 12 sati, Mesić razgovarati s predstavnicima manjina (nakon Zdenke Čuhnil trebao bi razgovarati s predstavnikom romske zajednice Nazifom Memedijem), a poslijepodne oko 18 sati s HSP-ovcima.

Sutra bi, također se neslužbeno doznaje, Mesić konzultacije trebao održati s čelnicima HDZ-a, SDP-a te koalicije HSS-HSLS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene