Dnevnik NOVE TV prije nekoliko je dana prvi objavio kako će predsjednica raspisati izbore 15. srpnja. No odluka kojom počinju teći izborni rokovi, pa time i kampanja, stupit će na snagu kasnije.


Mi smo sad u nekakvoj generalnoj probi, a zapravo 15. srpnja, kad predsjednik Sabora izvjesti predsjednicu da se Sabor raspustio, u tom trenutku Predsjednica raspisuje izbore.

Predsjednica kad raspiše izbore može donijeti i odluku kojom počinju teći izborni rokovi, onih 14 dana u kojim se skupljaju potpisi za stranačke liste pa bi tako teoretski mogli već 1. kolovoza ići u kampanju i imali bi ono što je Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zajedno sa svim strankama htjela izbjeći, a to je da tijekom ljeta imamo izbornu kampanju i da političare pratite po plažama.

Predjsednica Grabar Kitarović će stoga donijeti odluku da se 15. srpnja raspišu izbori, ali ono što je važno jest da izobrni rokovi počinju teći 1. kolovoza.

U SDP-u postoji nezadovoljstvo, jer upravo smatraju da se time HDZ-u daje dva tjedna u kojima bi mogli presložiti liste, no ostaje pitanje što bi novi predjsednik HDZ-a u dva tjedna mogao presložiti.

No krenimo redom, od 1. kolovoza počinju teći rokovi od 14 dana u kojima se prikupljaju potpisi za neovisne liste, slažu se koalicije, a tad bi izborna kampanja mogla početi 17. kolovoza.

Od tog datuma, naredna 24 dana pratit ćete političare, naravno i na Novoj TV, kako pokuašavaju pridobiti vaše glasove, sve do 9. rujna. 10. rujna je izborna šutnja, a 11. rujna ćemo izaći na izbore od 7 do 19 sati, kad se birališta zatvaraju.

Gledatelji Nove TV i čitatelji portala Dnevnik.hr, moći će pratiti i prve izlazne ankete u izbornoj noći te ćemo vidjeti odnose snaga između lijevog i desnog bloka te stranaka koje mogu presuditi u sastavljanju nove Vlade, kao što je to učinio Most na posljednjim izborima.

Znamo što smo prošli, a sad ćemo vidjeti kako će Hrvatska glasati 11. rujna.