Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne snalazi se ni EU'

POMOĆ IZBJEGLICAMA Što može i što čini Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci upozoravaju da ovakav pritisak lako mogu iskoristiti i terorističke organizacije.

Vlakovi s izbjeglicama i dalje odlaze puni. Na tisuće u prihvatnim centrima pronalaze privremeni smještaj, no, zaliha za sve nema dovoljno, pa onima kojima su Srbija i Makedonija usputne stanice do željene Europe  pomaže i Hrvatska. Crveni križ novac prikuplja putem otvorenog žiro računa, a svi koji se žele mogu to učiniti i pozivom na telefon 060 90 11. U posljednja 24 sata prikupljeno je više od 30 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..." Privođenje srpske bande u Španjolskoj Zvan Snajper Huligan koji je preživio dva atentata uhićen u Španjolskoj: Dio je opasne bande koja je trgovala ljudima

'Pozivamo sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu, da apel u potpunosti uspije i da pomognemo našim susjedima', poručio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa Robert Markt. Novac bi bio za hranu, vodu, higijenske potrepštine, prvu pomoć, ali i interventne timove na terenu.

'Putujemo 25 dana. Spavamo na ulici, po parkovima. Što mislite, kako nam je...'

Oporba je od Vlade već zatražila hitan i konkretan plan odluče li izbjeglice privremeni spas potražiti unutar hrvatskih granica. Premijer Zoran Milanović im danas uzvraća - ne snalazi se ni EU.

'Licemjerno je govoriti o strategiji Hrvatske kada ni EU nema strategiju. Ovo je jedna akutna kriza. Hrvatska će se uvijek boriti za svoje interese, ali strategija mora doći od najvećih - London, Berlin, Pariz, Rim, to je strategija', kaže Milanović i dodaje da smo mi sebe osigurali.

'Ali opet ne možete izgraditi žicu na granici, to ne vodi nikamo.'

U slučaju da dođe do izbjegličkog kaosa, nekoliko scenarija već je razrađeno, no konačan plan nije poznat i svi čekaju jasne upute.

'Imamo i opremu i educirane ljude i spremni smo za takav scenarij', uvjerava Markt.

'Moramo vratiti kući one koji nemaju izgleda dobiti azil'

Stručnjaci međutim upozoravaju da ovakav pritisak lako mogu iskoristiti i terorističke organizacije koje se žele domoći Zapada.

'Postoje pojedinci koji sigurno imaju ideje za terorističkim aktivnostima i oni bi mogli biti u takvim valovima. Sigurnosno ovo nije velik rizik, ali da rizik postoji moramo računati', upozorava politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina.

Ma koliko bile na oprezu u takvom slučaju "spavače" teško mogu identificirati i sigurnosne službe. Zasad je prioritet pomoći ovim ljudima koji samo traže put u bolje sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene