Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilazak centra

PUSIĆ U OPATOVCU 'Ovo je prijelomni trenutak u kojem Europa odlučuje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O rješenju izbjegličke krize upravo se razgovara na razini EU, rekla je Pusić nakon obilaska prihvatnog centra.

U posjetu privremenom prihvatnom centru u Opatovcu danas je bila i prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je rekla kako 'Hrvatska neće graditi ograde na granici sa Srbijom'.

'Kapa dolje policiji, vojsci koji zbrinjavaju ljude i osvjetlali su obraz nama kao ljudima i nama kao zemlji', rekla je Pusić.

'Hrvatska neće graditi ogradu prema Srbiji, Hrvatska je jedna od zemalja koje u tome predvode europski stav, pogledajte i pismo ministara gospodarstva i vanjskih poslova Njemačke upravo o tome da je ovo prijelomni trenutak u kojem Europa odlučuje za sebe da li će biti zemlja žičanih ograda ponovno ili će biti razumni kontinent suradnje koji će političkim načinima riješiti i pitanje sukoba koji uzrokuju ovakve nesreće i migracije', rekla je ministrica i nastavila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčić o izbjeglicama: 'Spremni smo na sve opcije, a najvažnije nam je zaštititi našu državu i građane' Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Pusić: 'Kada Njemačka zatvori granice, sve se zatvara, uključujući i hrvatske granice'

Szijjarto brani žicu: Mađarska ogradom ispunjava schengenska pravila

'Ovi ljudi koji bježe iz Sirije ili Iraka ne bježe zato što su se tako sjetili nego zato što nemaju šanse preživjeti sa svojim obiteljima u tom užasnom ratu i rješavanje takvih sukoba je naša budućnost ako želimo biti ljudski pristojni kontinent. Hrvatska neće gradit ni zidove ni žičane ograde, Hrvatska će se baviti vanjskom politikom i Hrvatska će na svom teritoriju ljude tretirati kao ljude', poručio je.

'Europa u ovom trenutku dok smo mi ovdje sastaju se ili započet će tokom dana sastanak predsjednika vlada ili država EU, na kojem će se kao centralna tema raspravljati kako da Europa ima jedinstvenu politiku na koji način da okonča pregovore s Turskom, Jordanom i Libanonom da se zaustavi izbjeglički val.S jedne strane to se rješava na europskoj razini, s druge ne grade se žičane ograde unutar Europe, ne dovode se postrojbe vojne unutar europske granice. Ako treba branit europsku granicu zna se gdje se ona brani, to je Schengenska granica', objasnila je Pusić

'Dakle s jedne se strane na europskoj razini razgovara se kako da se zaustavi val, s druge strane Mađarska prijeti već vrlo dugo zatvaranjem granica i dosta oštrim rijecima, u isto vrijeme potpuno surađuje i provodi ljude kroz Mađarsku do austrijske granice, to je neobičan pristup i mislim da će na taj način ovo pitanje biti riješeno, ovo ne može biti trajno stanje. Zemlja kojoj će Europa trebati zaista pomoći uz tranzicijske zemlje je zemlja destinacije, a to je Njemačka', zaključila je.

Govoreći o pobuni u Njemačkoj ministrica je rekla sljedeće:

'Zato Njemačka ubrzano radi na rješavanju toga problema, taj se problem rješava zajedničkim naporima u pregovorima sa Turskom i Turska uz financijsku i organizacijsku pomoć može zaustaviti ovaj val, a treba iskoristiti ovu zimu da se pronađe način da se zaustave sukobi u Siriji, to je način rješavanja, nema drugog', rekla je.

'Što se tiče pobune, to je razumljivo s obzirom na broj, no kad političari rade loše stvari, rijetko tko ih kritizira, kad rade dobre, ljudske stvari, rijetko prođu nekažnjeno', kaže.

'Ovo što je gospođa Merkel napravila kad se raspravljalo o prihvatu izbjeglica spasilo je obraz Europe i za to joj treba dati priznanje, a naravno da ne može u nedogled, ni jedna zemlja ne može i zato su politika i međunarodni odnosi tako važni da bi rješavali problem bez pušaka', objasnila je,

Na pitanje koji je njen dojam radi li se da o izbjeglicama ili ekonomskim migrantima odgovorila je: 'Ne radi se o dojmu, postoji statistika. 68 posto je izbjeglica, 32 posto ekonomskih migranata'.

Ministrica Pusić obišla je cijeli kamp, razgovarala s brojnim volonterima, mnogima je čestitala, mnogi su se htjeli slikati s njom. Prilazila je izbjeglicama te se i s njima pozdravljala.

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Priprema se zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu

U Hrvatsku je u četvrtak od ponoći do 9 sati ušao 2081 migrant, a od početka migracijske krize, 16. rujna, na područje Republike Hrvatske ušlo je 178.050 migranata, izvjestilo je Ministarstvo unutarsnjih poslova (MUP) RH.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno se nalazi 1520 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije, objavio je MUP RH na svojim internetskim stranicama-

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je ušlo 4814 migranata.(Hina/Marina Bešić Đukarić)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene