Krumpir (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Krumpir (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.


Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Donald Trump Policija na državnoj granici uhitila ženu za koju sumnja da je Trumpu poslala otrov, sa sobom imala vatreno oružje Aleksej Navaljni Navaljni nije otrovan na aerodromu? Njegovi suradnici objavili video, tvrde da imaju dokaz

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.

Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju