Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica smrti

FOTO: Izaslanstvo HSS-a na grobu Stjepana Radića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom 85. obljetnice smrti hrvatskog političara i osnivača HSS-a, Stjepana Radića izaslanstvo te stranke danas je na njegov grob na Mirogoju položilo vijence i zapalilo svijeće.

Stjepan Radić bio je hrvatski politički mučenik i čovjek koji je položio život na oltar domovine u borbi za hrvatske interese slobodu hrvatskog čovjeka, posebice seljaka, poručili su iz HSS-a ocjenjujući kako bi, da je živ, Radić danas bio zadovoljan što je Hrvatska slobodna, ali i zabrinut jer nije suvremena u gospodarskom razvoju i napredna u gospodarskim stvarima.

Izražavajući žaljenje što se Radića, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, nisu danas sjetili i pripadnici drugih političkih opcija i političkih vlasti, Branko Hrg se prisjetio i Radićevog prvog govora u Hrvatskom saboru.

"Zabrinjava da i danas neke stvari vrebaju kao opasnost nad glavama hrvatskih građana", rekao je Hrg podsjećajući kako je Radić govorio o potrebi suvremenog gospodarstva, zapošljavanja i očuvanja života na selu.

Sveta misa zadušnica za Radića služiti će se danas u 18,30 sati u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža.

Hrvatski političar i osnivač HSS-a Stjepan Radić umro je na današnji dan 1928. nakon što je zastupnik srpske Radikalne stranke Puniša Račić u jugoslavenskoj Skupštini u Beogradu 20. lipnja 1928. pucao u parlamentarce HSS-a. U atentatu su uz Radića teško ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa, a ubijeni Pavle Radić i Đuro Basariček.

Radić je rođen 1871. u selu Trebarjevu Desnom kod Siska, a burni politički put počeo je još u gimnazijskim danima. Jednim od najznačajnijih hrvatskih političara postao nakon što je, zajedno s bratom Antunom, 1904. osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku, koja je mijenjajući imena i preživjevši razne režime i zabrane opstala do danas kao HSS. Za Radićeva života i kasnije do Drugog svjetskog rata ta je stranka bila vodeća politička snaga u Hrvatskoj. (Hina) 

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Slika nije dostupna Nakon sahrane Građani i tijekom večeri dolazili na grob Milana Bandića na Mirogoju, palili mu svijeće

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene