Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koje ga je izvijestilo o prijedlogu Ministarstva pravosuđa da Hrvatski sabor daje suglasnost na odvjetničke tarife, a koji HOK smatra neustavanim, neeuropskim i nerealnim.


"Netko u Ministarstvu pravosuđa, ne znamo tko, ali pretpostavljamo, pokušava jednom nerealnom, neustavnom, neeuropskom odredbom uništiti neovisnost hrvatskog odvjetništva", rekao je predsjednik HOK-a Leo Andreis novinarima nakon susreta s predsjednikom Mesićem. Ustvrdio je kako se time "uništava neovisnost i sudskog sustava i zapravo onemogućava strankama da budu zastupane onako kako bi morale biti zastupane".

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Odvjetnici tuže Bandića i Holding: Hanžekoviću dodijeljeno 173.552 predmeta Nikola Mandić i Ivan Stanić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Mamićevi odvjetnici preuzeli obranu Varge pa mu odmah otkazali punomoć

Na upit novinara kakvo je stajalište predsjednika Mesića, Andreis je rekao da predsjednik ima uvijek isti stav - "da nema nezavisnog pravosuđa bez nezavisnog odvjetništva, da nema nezavisnog sudstva bez nezavisnog odvjetništva i da nema demokratske zaštite stranaka ako odvjetnici nisu nezavisni, odnosno samostalni".

Na novinarski upit dijeli li predsjednik Mesić njihovo mišljenje da se radi o neustavnim prijedlozima Ministarstva pravosuđa, Andreis je rekao kako predsjednik to nije eksplicitno kazao, "što je i normalno, ali se iz njegovih reakcija dalo zaključiti da dijeli naše mišljenje".

Izaslanstvo HOK-a predsjednika Mesića izvijestilo je i o obilježavanju 26. dana hrvatskih odvjetnika.