Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iz OS RH otpušteni zadnji novaci s obveznog vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oružane snage Republike Hrvatske otpustile su nedjelju, 17. veljače, zadnju generaciju ročnika koji su služili vojni rok čime je primjenom izmjena Zakona o obrani i službeno ukinuto obvezno služenje vojnog roka, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o obrani iz srpnja 2007. godine, te odluke Hrvatskog sabora iz listopada iste godine, novaci se od 1. siječnja 2008. više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka.

Pročitajte i ovo Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama" U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Za nekoliko godina U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka: Odsluživanje bi značilo prednost pri zapošljavanju

Riječ je naime o pretposljednjem naraštaju ročnih vojnika koji su na služenje vojnog roka krenuli u kolovozu 2007., a posljednja skupina hrvatskih novaka, koja je potkraj studenoga trebala krenuti na služenje obveznog vojnog roka, nije bila pozvana na izvršavanje te obveze.

Odluku o tome da novaci ne budu pozvani donio je bivši ministar obrane Berislav Rončević, koji je, koristeći se zakonskim ovlastima, izmijenio odluku o upućivanju novaka na služenje vojnog roka za prošlu godinu.

Inače, u listopadu prošle godine zastupnici u Hrvatskom saboru podržali su Prijedlog odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka od 1. siječnja 2008., što je predložila hrvatska Vlada, uz prethodnu suglasnost vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. U Hrvatskoj je sada obvezni vojni rok od šest mjeseci 'zamrznut' i zamijenjen je dragovoljnim služenjem vojnog roka koji će moći služiti i žene, a odluka o obaveznom vojnom roku može se aktivirati u slučaju neposredne ratne opasnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene