Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAVITE AZILU DUMOVEC

Iz Markuševca nestala ženka kraljevskog pitona: Zoe traže već dva dana, ako je uočite nemojte je dirati

Damir Skok
Damir Skok DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Skok Damir Skok Foto: DNEVNIK.hr Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 1 Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 2 Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 3 Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pobjegao kraljevski piton u Zagrebu - 4 Galerija 1/5 >>
Na Markuševcu je u ponedjeljak nestala ženka kraljevskog pitona. Iz Azila Dumovec poručuju građanima da dojave ako je uoče te da je ne diraju.

Azil Dumovec objavio je danas da je u ponedjeljak na Markuševcu nestao - kraljevski piton.

Pročitajte i ovo Obnova u Markuševcu - 1 Gotovo četiri godine kasnije Obnova nakon potresa ni blizu kraja, ministar se opravdava: "Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi..." Markuševec godinu dana nakon potresa - 5 ''Država nam je okrenula leđa'' Bili smo u epicentru godinu dana nakon zagrebačkog potresa: "Svi polako pucaju. Smrzavali smo se cijelu zimu u kontejneru... Da dignem kredit jer sam ostao bez svega?"

"Iz Markuševečke Trnave odlutala je ženka kraljevskog pitona. Zove se Zoe, ima 3 godine i duga je oko metar. Sunčala se u vrtu, no kad je njezina vlasnica nakratko okrenula glavu, zmija je odgmizala u nepoznato. To se dogodilo u ponedjeljak, a nakon što ju je vlasnica bezuspješno pokušavala naći, moli našu te pomoć građana.

Ako uočite Zoe, ne strahujte. Nazovite nas i mi ćemo je nježno preuzeti. Iako vam Zoe najvjerojatnije ne bi učinila ništa, budući da je riječ o životinji koju ne poznajete, nemojte je dirati", naveli su u objavi na Facebooku.

O bijegu ženke pitona oglasio se i ravnatelj zagrebačkog zoološkogvrta Damir Skok. "Ono što se često događa kod ovakve vrste kućnih ljubimaca je da ih vlasnici stave da se sunčaju kad su topli dani jer zmije to vole i ona je pobjegla iz dvorišta".

Objasnio je da se radi o mladoj ženki, dužine metar, te da je riječ o potpuno bezopasnoj vrsti koja nikada ne napada ljude.

"Vjerojatno je negdje sklupčana, ne zna se vratiti i zato bih apelirao da ako ju vidite, javite nama da ju mi pokupimo i vratimo vlasnici. Njih se legalno može držati doma i kažem, takve stvari se događaju, ali apsolutno nikakve opasnosti ne potoji za nikoga", zaključio je Skok.

Potaknuti nizom komentara, naknadno su dodali i pojašnjenje: "Budući da na društvenim mrežama čitamo razne komentare vezane uz Zoe iza kojih stoje strah i neznanje građana, donosimo vam nekoliko važnih informacija o kraljevskom pitonu.

Riječ je o zmiji koja je čest kućni ljubimac među ljubiteljima gmazova. Kraljevski piton gotovo je posve bezopasan za čovjeka. Nije otrovan ni agresivan. Hrani se glodavcima. Ako je kućni ljubimac, najčešće su mu na jelovniku miševi. Ljude ne napada, a do eventualne ozljede čovjeka može doći uistinu slučajno – pri hranjenju pitona mišem. Kraljevski je piton spora zmija što znači da se ne može brzo zaštititi, tj. pobjeći ako je čovjek napadne. Molimo vas zato da zaštitite Zoe ako na nju naiđete u Markuševcu.

U prirodi kraljevski piton nastanjuje zapadnu i srednju Afriku. Crnog je tijela s velikim smeđe-žutim mrljama koje unutar sebe imaju manje crne mrlje. Žute pruge pitonu se šire od nosnica preko očiju. Trbuh je boje bjelokosti. Ženke su veće od mužjaka. Kraljevski piton može biti dug između jednog i 1,5 metra. U prirodi živi desetak godina, a u zatočeništvu može živjeti i tri puta dulje."


 Vlasnica Viktorija Tvorek ispričala je kako je zmija nestala: "Zoe se šetala po dvorištu i ja sam nakratko otišla u kuću i kad sam se vratila nje više nije bilo, tražila sam je svugdje po dvorištu i nikako je nisam mogla naći i eto sad su prošla dva dana.

Piton je bio poklon za njenog 12-godišnjeg sina, koji nerijetko sa Zoe šeće kvartom.

"Nije toliko brza, ali kad krene puzati, puže bez prestanka, tako da je mogla otići stvarno bilo gdje. Tražila sam najviše po dvorištu i u susjednim dvorištima, ali pošto je kuća oštećena u potresu ima tu puno dasaka ispod kojih nisam mogla pogledati. Poručujem ljudima da se ne plaše i da jave ako sretnu zmiju", rekla je Tvorek za 24 sata.

 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene