Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija odobrila je hrvatski plan ulaganja za korištenje 449,4 milijuna eura iz europskih fondova.


Ulaganja kohezijskog fonda (149,8 milijuna EUR) namijenjena su gospodarenju otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanju opskrbe vodom.

Vezani članci Putovanje u doba pandemije, ilustracija Ublažavanje mjera: EK preporučuje dopuštanje ulaska u EU cijepljenima iz trećih država bez dodatnih restrikcija Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Europski fond za regionalni razvoj (228,4 milijuna EUR) uložit će se u podršku poslovanja malih i srednjih poduzeća, istraživanje i inovacije, zajedno s osnovnijim infrastrukturama kao što su željeznice i plovni putovi.

Europski socijalni fond (60 milijuna EUR) poduprijet će stvaranje radnih mjesta i ulagati u projekte socijalnog uključivanja i obrazovanja.

Nacionalni strateški referentni okvir (NSRO) koji su pripremila hrvatska nadležna tijela utvrđuje prioritete ulaganja za hrvatske regije u cilju ubrzanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta poticanjem konkurentnosti cijele zemlje. Strateški projekti s jasnim, unaprijed utvrđenim ciljevima koji se podudaraju s tim prioritetima moraju se brzo utvrditi kako bi se ovo vrijedno ulaganje najbolje iskoristilo prije isteka roka 2016. godine, objavila je EK.

Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku i Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, pozdravili su pravovremeno podnošenje plana ulaganja i njegovo odobravanje.

"Ovo je ključan prvi korak za Hrvatsku na putu prema konkurentnosti. Sredstva kohezijske politike moraju se ulagati gdje je najpotrebnije kako bi se ojačalo lokalno gospodarstvo, povećalo sudjelovanje na tržištu rada i kapitaliziralo prednosti zemlje, npr. u očuvanje i promicanje prirodnih resursa za poticanje turističke industrije i poslovnu podršku za pomoć napretku malih i srednjih poduzeća", priopćio je Hahn.

>>Ministarstvo: Ova je vlada ugovorila više EU projekata nego HDZ-ove u pet godina

"Europski socijalni fond ima ključnu ulogu u postizanju veće konkurentnosti i uspješnosti Europe jer pomaže poticanju naše najveće vrijednosti: naših ljudi, a posebice mladih ljudi. Nadam se da će Hrvatska moći u potpunosti iskoristiti prednost novih mogućnosti koje Socijalni fond nudi u rješavanju izazova zapošljavanja te obrazovnog i socijalnog uključivanja koji su prisutni u cijeloj zemlji", kazao je Andor.

Hrvatska se pridružuje trenutnom financijskom razdoblju kohezijske politike samo šest mjeseci prije njegovog kraja, što znači da se u skladu s pravilima EU-a svi projekti odabrani za ulaganja trebaju dovršiti do kraja 2016. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook