Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić u projektu ne vidi ništa loše

Vlada najavljuje nove projekte, mještani na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić najavljuje prednosti projekta termoelektrane, no o tom projektu sasvim suprotno misle stanovnici dubrovačko-neretvanske županije.

Za ljude iz neretvanske doline mandarina je izvor života. Od nje žive, zarađuju, prodaju je na tržištima diljem svijeta. No, stanovnicima doline Neretve glavna okupacija ipak su investicijski projekti vlade.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Iako često muku muče s poplavama, Neretvani se boje da bi im uskoro mogle zaprijetiti - suše. Projekti Gornji horizonti i hidroelektrane Dubrovnik 2, preusmjerili bi slatku vodu koja se inače slijeva u dolinu Neretve, ali i omogućili dotok morske vode pogubne za poljoprivredno tlo.

>> Prosvjeduju protiv Čačićevih projekata: 'Ne damo Neretvu!'

'20 tisuća stanovnika živi od te poljoprivrede na Neretvi. 20 tisuća koji nemaju nikakvu drugu mogućnost da preživi, da nešto radi u toj Neretvi, nije zanimljiva Republici Hrvatskoj', rekao je Nebojša Jerković, iz udruge Modro Zelena iz Metkovića, dodajući da je Neretva bez te vode osuđena na propast.

Nevesinjsko polje kroz povijest je davalo najviše vode dolini Neretve. Novi projekti preusmjerili bi taj protok prema brani na Dabarskom polju koja bi proizvodila velike količine energije na hidrocentrali Dubrovnik II. Vlada u planiranoj investiciji ne vidi grešku.

'To ni nakav način ne utječe negativno, ima cijeli niz pozitivnih utjecaja, a naravno postoje i projekti koji su vezani na navodnjavanje na tom prostoru', izjavio je Radimir Čačić.

Svoje nezadovoljstvo sinoć je iskazalo i tisuću Neretvana blokadom državne ceste. Sljedeća adresa Markov trg, potom i Bruxselles.

'Ako EU s nekom palicom ne uspije, mislim da je krajnja faza borbe da se lokalno stanovništvo digne i da idu u proteste', trvdi Bojan Stojanović, iz WWF

Kako sada stvari stoje, u borbi za Neretvu neće popustiti nitko, kako mještani, čini se, tako ni vlada.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene