Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor u UN-u

Josipović: Politika proširenja EU se mora nastaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović u UN-u je podsjetio da je prošlo 15 godina od završetka misije UNTAES-a, a da je danas Hrvatska daleko od zemlje kakva je bila u to vrijeme, te da se politika proširenja EU mora nastaviti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je u govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda podsjetio da je u siječnju obilježena 15. obljetnica završetka misije UNTAES-a koja je bila jedna od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a a da je danas Hrvatska jako daleko od zemlje kakva je bila u to vrijeme, te da je prije dva i pol mjeseca postala punopravna članica Europske unije.

'Hrvatska čvrsto vjeruje da je politika proširenja EU jedna od najuspješnijih i najproduktivnijih. Ona se mora nastaviti i u pogledu svih zemalja zapadnog Balkana, na temelju njihovih osobnih postignuća, kao najbolja opcija za dugoročnu stabilnost u regiji', zaključio je.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović (Screenshot: UN TV) ODRŽALA GOVOR Grabar-Kitarović u UN-u: ''Ispričat ću vam priču sa Zlarina, jednog od 1246 hrvatskih otoka...'' Slika nije dostupna novi sukob? Tko će održati govor pred Općom skupštinom UN-a? Predsjednica najavila odlazak, a iz Vlade poručuju da će još razgovarati

>> Josipović: Mjera će sigurno biti još, a mnoge neće biti popularne

Josipović je također istaknuo da je Hrvatska na čelu Komisije za izgradnju mira u sklopu koje je danas održan sastanak posvećen jačanju uloge žena u izgradnji mira i koji je vodila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Govoreći o različitim izazovima s kojima se svijet danas suočava hrvatski je predsjednik izrazio žaljenje zbog gubitka života u Siriji.

'Pozdravljamo američko-ruski okvirni dogovor o uništenju sirijskog kemijskog oružja postignut 14. rujna. Prioritet sada mora biti njegova žurna i potpuna provedba sa što hitnijim usvajanjem rezolucije Vijeća sigurnosti', rekao je Josipović. Predsjednik Josipović u petak odlazi u Pittsburgh gdje će se sastati sa članovima i čelništvom Hrvatske bratske zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene