Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pitanje zbog čega je predložio ustavne amandmane, Josipović je odgovorio da je kao predsjednik jedan od ovlaštenih predlagatelja Ustava.


Predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak u vezi s ustavnim promjenama kako one u načelu moraju biti studiozne, prihvaćene, te kako, 'gledajući danas Ustav kao cjelinu, nije siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa, da je određena materija prenormirana, neka podnormirana, da vrijeme nije pregazilo neke odredbe te da će se u budućnosti otvoriti pitanje jedne cjelovite ustavne revizije'.

Josipović: Mislim da je dobro spustiti tenzije i racionalno razgovarati o problemima

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Neka u Ustav uđu i životne zajednice koje se ne zovu 'brak' Slika nije dostupna Šeks se zahvalio Peđi Grbinu

Predsjednik je tako odgovorio novinarima u Drnišu na zamolbu da komentira ocjenu profesora ustavnog prava Branka Smerdla kako se u izmjene Ustava ide prebrzo.

Na pitanje zbog čega je on predložio ustavne amandmane, Josipović je odgovorio da je kao predsjednik Republike, prema Ustavu, jedan od ovlaštenih predlagatelja Ustava.

Kako je rekao, nije se gurao u inicijativu za izmjene Ustava jer 'nije želio biti neki novi faktor sa svojim posebnim inicijativama', nego je, kad je formuliran konačni prijedlog promjena, dao određene primjedbe.

Dodao je kako su neke primjedbe formulirane kao amandmani, a neke nisu. Ponudio je Hrvatskome saboru da, ako vidi nešto dobro u tome i ako to može usuglasiti, to i prihvati.

'Moja ambicija nije bila da amandmanskim putem sudjelujem u proceduri, već da ponudim neka poboljšanja. Prepoznao sam neke slabosti, mislim da je riječ i o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati kao takve u provedbi Ustava.

Burić: Josipovićev je čin podmukao i nedostojan predsjednika države

Razumijem da vladajuća koalicija potpomognuta s dijelom oporbe koja mijenja Ustav treba čuvati u ovoj fazi potrebnu većinu, ali ja sam, evo, olakšao dušu.

Rekao sam što su slabosti i volio bih da se pokaže da nisam bio u pravu', istaknuo je Josipović.

Komentirajući gospodarske smjernice što ih je ovih dana predstavio HDZ, Ivo Josipović rekao je kako strategiju treba najprije proučiti i vidjeti što je u njoj dobro te da je njegova preporuka da se svaka inicijativa najprije dobro razmotri.

Odgovarajući na pitanje što dalje pošto su predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara u ponedjeljak predali Hrvatskome saboru kutije s više od 680.000 prikupljenih potpisa potpore za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, istaknuo je da se zakona treba držati i da to uključuje provjeru 'je li sam meritum referenduma onakav kakav bi trebao biti prema Ustavu'.

Njegovo mišljenje je poznato i, kako je rekao, ne misli da je to nešto dobro i nešto ustavno.

Predsjednik Josipović je u Drnišu svečano otvorio radove na uređenju i obnovi glavnoga gradskog trga Poljana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook