Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA UHLJEBLJIVANJE

Marjanović: Reagirao sam impulzivno, ali stojim iza svega što sam rekao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Martinek, direktor HEP Toplinarstva, podnio je ostavku, Dinko Cvitan je potvrdio da se u cijeli slučaj uključio USKOK, a u HEP-u tvrde da Uprava nije imala saznanja o selekcijskom postupku sve do napisa u medijima.

Ivica Martinek, direktor tvrtke HEP Toplinarstvo podnio je ostavku, koja je prihvaćena, potvrdili su u HEP-u. Martinek je isključio mobitel, a u njegovom uredu nisu nam htjeli dati nikakvu informaciju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Ilustracija Za 427 korisnika Pojavila se vijest da će poskupjeti struja: Javili se iz HEP-a

U cijelu priču se uključio i USKOK, iako Marjanović kaže da ga još nitko nije kontaktirao na tu temu.  Ograđujemo se od postupaka direktora HEP-Toplinarstva Ivice Martineka, koji je s današnjim danom podnio ostavku na mjesto direktora HEP-Toplinarstva, a koja je prihvaćena HEP d.d.

Marjanović: Stojim iza svega što sam rekao

Marjanović je za Dnevnik.hr potvrdio da je danas donesena odluka kojom je za posao u Sisku odabran kandidat koji ima status branitelja. Nakon što je u javnost izašla snimka njegovog razgovora s Martinekom nije imao problema, a da je Martinek podnio ostavku još nije čuo. "Nisam još ništa čuo, malo sam u gužvi zbog cijele situacije, a i s poslom", kaže Marjanović.

Dodaje da se unutar HEP-a nikome nije potužio zbog Martinekovog pritiska. "Iskreno rečeno, moja reakcija je bila dosta impulzivna. Poslao sam to saborskom Odboru za ratne veterane. Nisam se obraćao nikome u HEP-u, pogotovo zbog toga što se u tom kontekstu spominjao predsjednik Uprave", kaže Marjanović, dodajući da stoji iza svega što je rekao i napisao.

Iz Uprave ga, dosad, nitko nije zvao, a kaže da nije doživio nikakav pritisak nakon svega što je izašlo u javnost. "Javljaju mi se ljudi koji me podržavaju, uglavnom krug poznanika i prijatelja. Neugodnih reakcija nisam doživio", kaže Marjanović, dodajući da ga nitko dosad nije zvao ni iz službi koje bi trebale provjeravati zakonitost.  Uprava HEP-a pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima HEP d.d.

Podrška sindikata

Jedna od onih koja mu se javila s podrškom je i Sonja Mikulić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a, koja mu je odmah ujutro poslala poruku da ima njihovu punu podršku. "Sad se samo bojim za njegovu sigurnost. Inače sam gorljivi borac protiv nepotizma i nadam se da ga neće nitko pipnuti jer ćemo ići do Strasbourga ako treba", kaže Mikulić. 

Podsjeća da su sindikati još u travnju 2014. godine upozorili na nezakonito zapošljavanje u HEP-u. "Tada smo dostavili popis ljudi, uhljeba, za koje tražimo provjeru zašto su zaposleni. Do današnjeg dana ništa se nije dogodilo", kaže Mikulić, dodajući da su popis sa 132 imena i prezimena poslali Državnom odvjetništvu. 

"Na svakom susretu s Upravom govorim o tome, već se osjećam kao glupača. Među članstvom imam već treću generaciju i često doživljavam neugodnosti i od svojih članova jer su i sami došli na taj način do posla", kaže Mikulić, dodajući da je HEP u zadnjih 20 godina kadrovski devastiran. "To nije tajna i to nije teško dokazivo. Inspekcije i država, ukoliko žele, to jako lako provjere", kaže Mikulić.

Oglasio se HEP

Iz HEP-a su nam potvrdili da je za posao doista odabran kandidat sa statusom hrvatskog branitelja. Priopćenje HEP-a prenosimo u cijelosti:

"Povjerenstvo o odabiru kandidata u postupku natječaja za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku, na sjednici 8. prosinca 2016. godine odabralo je kandidata u statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Zapisnik Povjerenstva o odabiru kandidata temelji se na rezultatima selekcijskog postupka, obavljenog razgovora, provjere znanja i dosadašnjeg radnog iskustva te istaknutog statusa hrvatskog branitelja, a u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ovim putem želimo posebice istaknuti da se svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi provode sukladno zakonskim propisima i internim aktima. Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, kandidat treba biti odabran na prijedlog povjerenstva potpuno neovisno, zadovoljavajući sve tražene uvjete i uvažavajući sve zakonske propise.

Također želimo naglasiti kako Uprava HEP-a pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima. Taj postupak je provela tvrtka-kćer HEP Toplinarstvo, te se ograđujemo od postupaka direktora HEP-Toplinarstva Ivice Martineka, koji je s današnjim danom podnio ostavku na mjesto direktora HEP-Toplinarstva, a koja je prihvaćena.

S obzirom na ovlasti, a temeljem dostupnih informacija, Uprava HEP-a je pokrenula internu provjeru postupka odabira kandidata, s ciljem utvrđivanja svih okolnosti.

Naglašavamo da su HEP i Uprava HEP-a posebno osjetljivi na pitanje statusa branitelja i da u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuje zakone RH te da, između ostalog, ima primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja".

Cvitan: USKOK već postupa

Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik, rekao je novinarima da se USKOK uključio u slučaj oko pritisaka za zapošljavanje u HEP-u. "USKOK već postupa po tome od jutros, kad smo vidjeli sve što piše", rekao je Cvitan, dodajući da za slučaj nisu znali dok to nisu objavili mediji. "Nemamo mi uši pa da možemo biti na cesti, vidjeti sve što se dešava. Čim nešto saznamo, na taj način se reagira", rekao je Cvitan.

Martinek je za Index.hr objasnio da ostavku daje iz moralnih razloga. "Smatram svojom moralnom odgovornošću da to učinim i to sam i učinio i podnio ostavku na mjesto direktora društva", rekao je Martinek za Index.hr.

Ustvrdio je također i da je posao u Sisku, za koji je bio raspisan natječaj, dobio branitelj. Inače, snimke razgovora Martineka s Marijom Marjanovićem, predsjednikom komisije za zapošljavanje, pokazuju da Martinek nije htio zaposliti branitelja, već je inzistirao na drugom kandidatu, inače rođaku Perice Jukića, predsjednika Uprave HEP-a.

Dobrović: Postupit ćemo vrlo odlučno

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša, rekao je da su odmah poduzeli daljnje korake. "Obavijestili smo nadležne institucije. Mi sami ćemo o tome vrlo odlučno postupiti", rekao je Dobrović, a na pitanje hoće li biti otkaza, rekao je samo da će se o tome čuti vrlo brzo. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene