Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVICA MANDIĆ

Analitičar za Dnevnik Nove TV o Putinu: "Obmanjivanje koje radi jedan autokrat koji želi ostati na vlasti. Nimalo ga ozbiljno ne shvaćam"

Aktualno Galerija Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/5 >>
Vladimir Putin u obraćanju naciji objavio je djelomičnu mobilizaciju, ali i još jednom zabrinuo svijet izjavama o nuklearnom oružju.

"I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštititi naš narod, zaštitit ćemo ga. Ne blefiram!" kazao je Vladimir Putin u današnjem obraćanju naciji, tek drugom od početka rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije

"Čitav govor je koncipiran za unutarnjopolitičku potrebu. Očigledno, od sinoć su nastali neredi u Kremlju. Tamo vlada određena razina kaosa", analizirao je zadnja događanja u Moskvi analitičar Ivica Mandić, gostujući u Dnevniku Nove TV. 

"Ono što je ispušteno u ovom govoru je donošenje ubrzanom procedurom kaznenog zakona gdje su se stravično pooštrile mjere za neposluh u oružanim snagama. I sad se pokušavaju kombinirati mjere koje će se predstaviti naciji da u principu Putin vodi rat. Ne vodi Putin rat. Ukrajina vodi rat, u smislu tko se pita što se događa na terenu", kaže Mandić.

"Nitko iz NATO-a ni, koliko ja znam, ni bilo kojih drugih nuklearnih sila nije nikad zaprijetio Ruskoj Federaciji uporabom nuklearnog oružja. Čitav njegov govor je u principu namijenjen unutarnjopolitičkoj javnosti. Grčevita borba za opstanak na vlasti". dodao je Mandić. 

Napomenuo je da se slaže s fizičarem Tončijem Tadićem koji je ustvrdio da se radi o još jednom Putinovom blefu.

"Niti tko želi niti može, niti ima potrebu upotrijebiti nuklearno oružje protiv RF-a. Ovo je stvarno na razini jednog blefa, i to ne baš ozbiljnog", kaže analitičar.

"Nije on taj koji se pita kad će rat završiti"

Tumačio je i koliko su Putinove prijetnje odmazdom opasne.

"Prvo, 300.000 ljudi će mobilizirati. Vi nemate šest mjeseci vojsku. Vi je nemate. Ovo što imate unutra, imate 195.000 vojnika koji trebaju okupirati zemlju od 41 milijuna stanovnika i koja je veća od Francuske i Njemačke zajedno", kaže Mandić.

"Znači, suludi plan, suluda ideja, suludo planiranje. Obmanjivanje, obmanjivanje, obmanjivanje pa se nastavi ovo obraćanje. Obmanjivanje koje radi jedan autokrat koji želi ostati na vlasti. Nimalo ga ozbiljno ne shvaćam. Nije on taj koji se pita kad će rat završiti niti na koji način će završiti", rekao je Mandić i ponovo se osvrnuo na mobilizaciju. Po njemu ona ne mora značiti ništa.

"Jedna od najvažnijih stvari u ratu je upravljati vremenom. Ili napraviti tako pametnu operaciju da imate vremena, odnosno da kao u šahu imate potez ili dva više. Ovo vojnike trebate dovesti u vojarne, opremiti i uvježbati. Važno je naglasiti da kad uvježbate vojnika, niste uvježbali i postrojbu. Operativna uporaba postrojbe je jedna stvar koja traži stravično puno vremena i mjeri se u godinama dok obuka vojnika može biti i šest tjedana. No problem ruske vojske nisu vojnici nego generali. Ozbiljna promjena u tom segmentu podrazumijeva i trenutan odlazak Putina s vlasti. Jer nitko od njih neće biti smijenjen niti će otići jer su to njegovi izabranici", objašnjava.

"Ovo je PR, makar ovako i na ovako ružan i nepodnošljiv način"

Komentirao je i puštanje hrvatskog državljanina iz zarobljeništva.

"Jedna od tih stvari kojom se na svaki način kalkulirao i u Moskvi i u Kremlju je da se imidž RF-a pokuša popraviti. Ovo je jedna od gesta u tom smislu i ne treba ovo podcijeniti. Bitno da je naš sugrađanin živ i zdrav. Ali niti precjenjivati. Ovo je PR, makar ovako i na ovako ružan i nepodnošljiv način", rekao je.

Referendumi će se idućih dana održati u samoproglašenim narodnim Republikama Luhansk i Doneck, koje su već godinama pod nadzorom proruskih separatista. Glasovat će se i u okupiranim dijelovima ukrajinskih pokrajina Herson i Zaporižja. Svi ti teritoriji ukupno čine oko 15 posto teritorija cijele Ukrajine i u njima trenutačno živi oko pet milijuna ljudi.

"Formalnopravno su rekli da će se održati od 23 do 27. Baš je zanimljivo kako će to provesti, posebno u Hersonu. Posebno dio Hersona na desnoj obali Dnjepra. Njegovim padom, a nema načina da ga spasi, jer su komunikacije preko Dnjepra porušene, a i sinoć je porušeno plovno sredstvo koje prevozi trupe, dogodit će se da vam čitam Krim dolazi u pitanje", misli Mandić.

"Tako da je ovo je priča bez pokrića. Ozbiljne stvari trebaju napraviti u Hersonu. Inače će doživjeti da ćemo vidjeti na televiziji desetke tisuća zarobljenih ruskih vojnika što Moskva sigurno neće izdržati. Ovo je jedna od priča, zakonskih igara za unutarnju uporabu. Ako teritorij proglasite vlastitim, onda te ročnike, kojih je u zadnjoj turi bilo 130.000, slijedi im novo popunjavanje ročnicima, možete po ruskim zakonima premjestiti gdje hoćete. U principu, topovsko meso napraviti od tih ročnika.

Ne govorim o ljudima koji su mobilizirani nego o ročnim vojnicima, 19-godišnjacima i 20-godišnjacima. To je igra za malu djecu gdje se pokušavaju naći rupe u zakonu i dovesti u pogibelj neobučene mlade dečke koji nemaju ni pojma što ih čeka", zaključio je Ivica Mandić. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene