Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivica Babić ostaje predsjednik HLS-a

'Spektakularno uhićenje nije bila slučajnost, već slanje poruke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata odlučio je da uhićeni Ivica Babić, koji je pod istragom zbog sumnje u ratno profiterstvo, i dalje ostaje predsjednik HLS-a.

Vodstvo sindikata, u Babićevoj odsutnosti, preuzeo je dubrovački liječnik, potpredsjednik Damir Šimunović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije se moglo čekati Ministar objasnio zašto je liječnicima uvedena radna obveza Slika nije dostupna Štrajk ide dalje Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan!

Prošlotjedno Babićevo spektakularno uhićenje, po ocjeni Glavnog odbora HLS-a nije bila slučajnost, već je bilo tempirano s ciljem slabljenja sindikata i slanja poruke ostalima.

'Babićevo uhićenje ni na koji način neće utjecati na štrajk liječnika koji se u sadašnjem obliku i dalje nastavlja', rekao je Šimunović na konferenciji za novinare.

Posebne kritike uputio je na način Babićeva uhićenja i privođenja s lisicama.

'Zatvoriti čovjeka i staviti mu lisice zbog sumnje u nešto s čime u Hrvatskoj tisuće ljudi hoda ulicama. To je krajnje neprihvatljivo', ocijenio je Šimunović upitavši 'hoće li se i ostale privoditi s lisicama'.

Na sastanak Glavnog odbora HLS-a došao je i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, u koju je udružen i Sindikat liječnika, a rečeno je i da će se liječnički sindikat odazvati generalnom štrajku koji pripremaju sindikalne središnjice, u obliku i intenzitetu koji bude dogovoren.

Šimunović je ponovio zahtjeve HLS-a da se liječnike prihvati kao partnera u odlučivanju o sudbini sustava te istaknuo da se u sindikatu nikad nisu bavili politikom, već samo stanjem u zdravstvu i statusnim pitanjima.

Ivici Babiću određen istražni zatvor

Upozorio je da je u zdravstvu svaki dan sve lošija situacija, da su, i bez štrajka, pred kolapsom te da takvu situaciju mogu riješiti samo liječnici. Međutim, oni su ostali bez dostojanstva i s njima sada nitko ne želi razgovarati.

'Mi znamo gdje su problemi, kako racionalizirati sustav. U prvi plan treba staviti struku, a ne politiku, a na čelna mjesta postaviti ljude koji su već radili u nekoj bolnici, a ne dovoditi ljude izvana', istaknuo je.

Šimunović je upozorio da se i dalje troše novci kako ne treba, posebno na opremu, te pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da kaže 'koliko mu rade ECMO aparati', čijom je nabavom prošle godine, po Šimunovićevoj ocjeni, 'bačeno 20 milijuna kuna'.

U sindikatu su rekli i da će o Babićevu uhićenju obavijestiti međunarodnu javnost, sve udruge liječnika i veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene