Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Izrazito karakterna, iskrena"

Priča kao iz bajke: Tko je gospođa koja je zagrebačkoj gimnaziji ostavila bogatstvo?

Ivana Canki
Ivana Canki dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zid tolerancije u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji Zid tolerancije u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji Foto: DNEVNIK.hr Ivanka Canki Ivanka Canki Foto: DNEVNIK.hr Dunja Marušić, ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić, ravnateljica Prve gimnazije Foto: DNEVNIK.hr Prva zagrebačka gimnazija Prva zagrebačka gimnazija Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivana Canki Galerija 1/5 >>
Neuobičajena gesta za hrvatske socijalne, ali i kulturološke prilike. Gospođa preminula u 86. godini pretočila je novac od svog stana u Zakladu Akica i ostavila ga Prvoj zagrebačkoj gimnaziji.

Gospođa Ivanka Canki ostavila je 220.000 kuna učenicima Prve gimnazije. Onim nadarenima, ali imovinski zakinutim učenicima.

''Zasad smo definirali dvije godišnje stipendije, jedna u mjesečnom iznosu od 1000 kuna, druga u mjesečnom iznosu od 500 kuna'', otkrila je ravnateljica škole Dunja Marušić.

Gospođa Canki živjela je u susjedstvu Prve gimnazije. ''Izrazito karakterna, iskrena, kratkih rečenica. Imala je socijalne kontakte, ali ograničen broj, što je kompenzirala njihovom kvalitetom'', riječi su kojima je Ivanku opisala Iva Ladan, njezina susjeda i prijateljica.

Cijenila je rad i skromnost

Vodila je srednju školu u Centru Vinko Bek. U jesen 1977. upoznao ju je Ivan Kolar, kad je kao učenik došao u Centar za odgoj i obrazovanje. ''Bila je na prvi pogled stroga osoba, ali onako pravedna. U toj njezinoj klasi učenici su postizali čak do 400 otkucaja na tim pisaćim mehaničkim mašinama, ne električnim, nego mehaničkim'', kaže Kolar, korektor za brajicu u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Cijenila je obrazovanost, rad i skromnost.

Individualne zaklade nisu hrvatska praksa. Ovakvo što učinila je za svoj 101. rođendan još i gospođa Desanka Baković kada je osnovala Fond za darovitu siromašniju djecu s Korduna i Banovine.

''Kad nešto učinim, napravim neki potez koji mi se čini koristan, ljudski, pošten, ja lebdim od sreće'', rekla je 2018. godine Desanka.

Poklon kakav nisu ni sanjali

''Sutra je 166. rođendan naše škole. Gospođa Canki nam je ostavila poklon na kakav nismo navikli'', kaže ravnateljica Prve gimnazije.

A kakvi su profesori u toj školi?

"Evo, mogu krenuti od razrednice, koju u bilo kojem trenutku mogu nazvati, zamoliti za bilo što. Zove se Suzana Šijan", govori učenica Korana. 

Razrednica Suzana učenike će pogurati, pokojna gospođa Ivanka davat će vjetar u leđa, a učenici koji će nesumnjivo daleko dogurati neće zaboraviti gdje je sve počelo. I dobro će vratiti – još boljim.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene