Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briga za radnike na prvom mjestu

Ivana - žena koja brine o zaštiti zdravlja i sigurnosti u jednom od najvećih postrojenja u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitna kaciga, odijelo dugih rukava i nogavica, zaštitne cipele, naočale i rukavice – to je puna oprema zaposlenika koji su u svom poslu izloženi opasnim tvarima ili zbivanjima na terenu. Ivana Kapustić Pavić, specijalistica za zaštitu okoliša otkrila nam je na koji se način osigurava zaštita u postrojenju u kojem se svakodnevno odvijaju radovi visokog rizika – zavarivanja, bušenja, rezanja.

Ivana Kapustić Pavić, inače dipl. ing. kemije, dio je Inine Službe održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša. Njezin posao uključuje svakodnevne obilaske radova na postrojenju i provjere primjene propisanih mjera zaštite. U ovom se poslu snalazi izvrsno, a dio je tima od 27 zaposlenih kojima je zaštita na lokacijama povećanih sigurnosnih rizika na prvom mjestu.
 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Željko Cvrtila i Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ilegalno oružje Cvrtila o pucnjavi na zagrebačkim ulicama: ''Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama''

"Moj radni dan započinje u 7 sati izdavanjem dozvola za rad za poslove koji će se taj dan obavljati na lokaciji postrojenja Objekti frakcionacije Ivanić Grad. Svakodnevno iz Zagreba putujem u Ivanić Grad na postrojenje. Dio radnog vremena na postrojenju provodim u uredu za računalom, dok ostatak vremena izlazim u krug postrojenja u svrhu obavljanja nadzora nad radnicima i izvođačima radova po pitanju poštivanja pravila zaštite, te vezano za problematiku otpada, otpadnih voda te emisija u zrak iz postrojenja" kaže Ivana Kapustić Pavić.

Rad na lokacijama povećanih sigurnosnih rizika

Postrojenje na kojem je Ivanina zadaća osigurati zaštitu okoliša i radnika je rafinerija prirodnog plina gdje se plin pročišćava odvajanjem primjesa kiselih plinova te se potom procesom frakcionacije plina dobivaju gotovi proizvodi poput propana i butana. Proizvodi se ukapljuju i skladište na lokaciji u za to predviđenim rezervoarima do njihove prodaje. U sklopu postrojenja nalaze se punilište autocisterni te punilište vagon cisterni gdje se proizvodima pune cisterne kupaca. U sklopu postrojenja nalazi se i kompresornica CO2. Cijelo postrojenje je pod određenim tlakom, a prirodni plin je vrlo lako zapaljiv i eksplozivan. Plin CO2 ne gori, ali je prirodno zagušljiv i teži od zraka te se zadržava pri tlu. S obzirom da se na postrojenju svakodnevno odvijaju radovi visokog rizika, važnost strogog pridržavanja svih propisanih mjera zaštite je neupitna.

"Propisanu obaveznu osobnu zaštitnu opremu čine zaštitna kaciga, zaštitno odijelo dugih rukava i nogavica, zaštitne cipele, naočale i rukavice. Ako se radovi odvijaju na visini obavezno je korištenje zaštitne opreme za rad na visini. Isto se odnosi i na izvođenje radova prilikom kojih se ulazi u zatvorene spremnike, kad je obavezno korištenje i izolacijskog aparata. Kod određenih radova s kemikalijama ili čišćenja onečišćenja od kemikalija i nafte radnici su obavezni koristiti odijelo za rukovanje kemikalijama. Na lokacijama potencijalnog izlaganja CO2 preventivno su osigurani izolacijski aparati", objašnjava Kapustić Pavić.

Najvažnija je edukacija radnika

Inina Služba održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša osigurava edukaciju svih radnika putem obaveznih teoretskih i praktičnih edukacija o zaštiti na radu na radnom mjestu, evakuaciji i spašavanju te osposobljavanje za početno gašenje požara.

"Radnici koji rukuju zapaljivim tekućinama i plinovima obavezni su svake godine proći osposobljavanje. Navedena osposobljavanja provode vlastiti stručnjaci zaštite na radu i zaštite od požara. Radnici koji rukuju s opasnim tvarima osposobljavaju se svakih pet godina u Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping“, kaže Ivana Kapustić Pavić.

U svrhu podizanja svijesti o zaštiti, kroz tzv. sastanke “15 minuta za sigurnost“, “15 zelenih minuta“ i “15 minuta za energiju“ stručnjaci zaštite informiraju ostale radnike na lokacijama o aktualnim temama iz područja zaštite, incidentima, naučenim lekcijama i dr.

Zbrinjavanje opasnih tvari u postrojenjima

Pri proizvodnji i preradi nafte i plina nastaju različite vrste otpada. Na postrojenju u Ivanić Gradu, opasan otpad prikuplja se u za to predviđene posebno označene spremnike. Kako bi se nastanak opasnog otpada smanjio INA Grupa provodi i Strategiju upravljanja otpadom za razdoblje do 2015.-2018. godine.

"U tijeku je cijeli niz projekata s ciljem usklađivanja s najboljim raspoloživim tehnikama za smanjenje emisija onečišćujućih tvari u zrak, vode i tlo, te povećanja energetske učinkovitosti i učinkovitog korištenja resursa. Stalnim ulaganjima ostvaruju se svi zakonski zahtjevi, uz konstantnu težnju za što efikasnijim umanjenjem negativnog utjecaja na okoliš", objašnjava Kapustić Pavić.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene