Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kojem su ozračju prošli razgovori predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i koje su glavne poruke za Dnevnik Nove TV analizira Ivana Petrović.


'Sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednice RH Kolinde Grabar Kuitarović prošao je u svečanom i srdačnom ozračju. Bilateralni razgovori su trajali više od pola sata, a glavne teme su bile gospodarstvo, stanje u Bosni i Hercegovini, uspravnica Jadran-Baltik i uloga Turske u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Masovna tučnjava u turskom parlamentu, zastupnici se popeli na klupe i udarali jedni druge Slika nije dostupna JE LI TO SVE BILO POTREBNO? Očekuje nas blokada kompletnog centra Zagreba

Najzanimljivija su trenutno, moguća turska ulaganja u Hrvatsku. Hoće li se ulagati i u što vidjet će se sutra na Gospodarskom forumu. U svakom slučaju, zdravstveni turizam je nešto što je Turska dovela do savršenstva i za to postoji veliki potencijal za ulaganje u Hrvatsku. Sve drugo, marine, zračne luke i sve šo se spominje, mislim da bi u ovom trenutku trebalo ostati po strani zbog ambivalentne turske politike u ratu u Siriji. Mislim da Hrvatska takve stvari može dati na strana ulaganja tek nakon što napravi novu strategiju nacionalne sigurnosti'.

Odnosi s Turskom važni za Hrvate u BiH

'Vrlo je važno stvoriti jedan diplomatski bilateralni koridor između Hrvatske i Turske, osobito zbog Federacije u kojoj Hrvati još uvijek nemaju ostvarena svoja Daytonom zajamčena prava u kojem Turska vodi sve procese. Tako da je bilateralna potrebno oko toga razgovarati, Turska se pozicionira na Balkanu, ona želi Europskoj uniji poručiti da stabilnost EU, a prje svega stabilnost Balkana, nije moguća bez njezine nazočnosti', izvijestila je s Pantovčaka Ivana Petrović. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr