Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivana Petrović objasnila je glane naglaske zajedničke deklaracije pod nazivom "Strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru."


Završio je izvanredan summit procesa Brdo-Brijuni. Riječ je o pet godina staroj slovensko-hrvatskoj inicijativi koja okuplja političke predstavnike zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju.

Vezani članci Joe Biden Biden odgovorio Putinu: "Nuklearni rat se ne može dobiti. Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu" Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Orbanova izjava nije bezopasna. Osim ruske nafte u paketu su i sankcije nekim osobama, među kojima je i patrijarh Kiril"

ZAVRŠEN JE SUMMIT U ZAGREBU Evo što je dogovoreno

Poseban gost bio je američki potpredsjednik Joe Biden. Predstavljena je zajednička deklaracija pod nazivom "Strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru."

Koji su naglasci ove zajedničke deklaracije objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović:

'Ja bih rekla mnogo ozbiljnih poruka izrečenih suptilnim diplomatskim rječnikom, tako bih ja nazvala ovu deklaraciju koja kroz svoju osnovnu formu, a to je nužnost euroatlantske integracije zemalja koje još nisu euroatlanstki integrirane s ovih prostora, pokazuje da se na ovim prostorima lome interesi u novom poretku između Zapada i Rusije.

Potpredsjednik Biden to je osobito suptilno naglasio izrekavši veliku potporu Crnoj Gori za ulazak u NATO. Crna Gora bi, podsjećam, trebala u prosincu dobiti pozivnicu za NATO savez. Tamo vlada veliko nesuglasje, nedavno su bili neredi, a Krem se oglasio vis-a-vis toga u rekordnom roku.

Nadalje, borba protiv Islamske države je također poruka. Poznato je da na ovim prostorima nažalost postoje mnogi centri za indokrinaciju, da je islamizam rastući i da mnogi ljudi s ovih prostora ratuju na strani Islamske države u Siriji što znači da Zapadni Balkan, ukoliko ne bude napravio napor njihove politike, ne budu napravile potrebne napore, može postati prvorazredni sigurnosi problem i regije i Europe.'
Uzvanicima priređen ručak 'Hrvatska na stolu, Slovenija u čaši'

Potpredsjednik Biden posebno je apostrofirao Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj procesi ne napreduju - kako se to može protumačiti?

'Može se protumačiti samo na jedan način. BiH nakon Daytona kada je Amerika od nje odmakla svoj fokus i pomakla ga prema Bliskom istoku postala je posve politički zapušten prostor, ne samo od SAD-a nego dominantno od Europske unije koja je o tome trebala brinuti. Bosna i Hercegovina je ovoga trenutka prvorazredni sigurnosni problem ne samo za nas, za Hrvatsku jer imamo jako dugu granicu s njom, nego i za cijelu Europu. U BiH je islamizam rastući, u BiH vidimo što se događa zadnjih godina, prema tome nije potpredsjednik Biden bezveze, rekla bih, posebno apostrofirao BiH kojoj je potrebno prije svega da bi se sigurnosno stabilizirala provest nužne političke reforme, promijeniti izborni sustav, riješiti status grada Mostara i napraviti je kao jedinstvenu državu triju konstitutivnih naroda.'

Nakon summita u Zagrebu upućena je važna poruka Europi

Posebna tema je bila energetika i energetska sigurnost - je li bilo govora o inicijativi Baltik-Jadran-Crno more?

'Pa iako nije izrijekom spomenuta, zacijelo je bilo govora o toj inicijativi jer energetika je danas pitanje svih pitanja. Ta inicijativa Jadran-Baltik-Crno more je američka inicijativa koja uključuje 11 europskih država i tiče se prije svega transfera američkog ukapljenog plina u Europu. Potpredsjednik Biden je zapravo bio vrlo jasan kada je kazao da nije u redu da jedna zemlja ucjenjuje druge zemlje svojim energentima i svakom je jasno da se to odnosilo na Rusiju.

To je oblik još jedne geopolitičke borbe, no međutim, nisam sigurna koliko će to uspjeti s obzirom na najnovije političke stavove i Mađarske i ostalih zemalj Višegradske skupine, ali jednako tako i neke zemlje EU poput Njemačke, Austrije i Francuske njihove naftne kompanije su se odlučile prikloniti energetskom pravcu sjeverni tok 2 kojeg promovira i kojeg planira napravit zapravo Rusija. Uglavnom, energetska sigurnost i kontrola plinskih pravaca prije svega je danas pitanje svih pitanja i to je pitanje političke premoći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju