Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik HNS-a

Vrdoljak uoči pokušaja smjene ministrice: "Ako Divjak ne dobije povjerenje Sabora, onda ga nije dobio ni HNS"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 1
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 1 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 1 Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 2 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Mislav Bago - 3 Galerija 1/4 >>
O glasanju o povjerenju ministrici obrazovanja Blaženki Divjak te o tome hoće li i Bandićevi zastupnici glasati za njen ostanak u Vladi s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV razgovarao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Andrej Plenković u petak će na glasovanju o povjerenju ministrici Blaženki Divjak znati na koliko ruku može računati u posljednjoj godini mandata. A kada će zemlja na izbore i koji su planovi HNS-a, je li to samostalni izlazak ili koalicija u Dnevniku Nove TV s predsjednikom te stranke, Ivanom Vrdoljakom razgovarao je Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk u školama Predrag Štromar za Dnevnik Nove TV: "Siguran sam da ćemo pronaći rješenje. Uvijek smo se na kraju sve dogovorili" Slika nije dostupna "Ni lijevo, ni desno" Vrdoljak o prelasku HNS-ovaca: "Ako se to svede na osobne motive, onda je to politička korupcija"

Vraćate se sa sastanka koalicije. Jeste li dobili garanciju da će svi zastupnici u koaliciji biti protiv smjene ministrice Divjak?

Ja sam došao na televiziju prije nego je počeo satanak većine. Tamo je Predrag Štromar, moj zamjenik i zamjenik predsjednika HNS-a. Ono što znam je da će sutra na raspravi i u petak na glasanju raspravljati o tome trebamo li obrazovanje i budućnost svoje djece povjeriti znanstvenici i profesorici Blaženki Divjak ili recimo Grmoji, Marasu ili Pernaru

Znamo da ne postoji ljubav između Milana Bandića i ministrice. On ima dosta zastupnika. Hoće li svi njegovi zastupnici biti uz vas?

Nama je fokus na sadržaju. 

Pitam vas hoće li svi njegovi zastupnici biti uz vas?

Pa vjerovali ili ne, mi uopće o tome nismo raspravljali. Ja sam se bavio time da velikom argumentacijom obrazložim da smo nakon 25 godina ušli u učionice, da imamo 14.000 stipendija, da smo opremili kabinete...

A što ako neće?

Ja u svakom slučaju govorim, saborski zastupnici će donositi odluke. Hoće li glasati za jeftino politikanstvo Marasa, Grmoje, Pernara, Hasanbegovića...

Vi o njima, ja o Bandiću. Što ako svi Bandićevi neće glasati kao vladajuća koalicija? Vidite li se vi i dalje u koaliciji ili ćete začepiti nos i idete do kraja?

Ne. Ako Blaženka Divjak ne dobije povjerenje Sabora, onda Hrvatska narodna stranka nije dobila povjerenja Sabora i ja mislim da jasno treba reći zašto SDP zajedno s ostatkom opozicije želi zaustaviti reformu obrazovanja. Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da bez Blaženke Divjak i HNS-a reforme nema. 

Ja vas pitam hoće li svi zastupnici vladajuće koalicije biti uz ministricu, uključujući Bandićeve. To me zanima. 

Ja vam tvrdim da je to meni manje bitno. Meni je bitno da djeca vode reformu, da su učitelji dobili 23 posto veću plaću za slijedeće tri godine, da idemo u drugu fazu reforme, da vodimo strukovne reforme. 

Imamo i premijerova savjetnika koji smatra da se reforma mora odgoditi. Učitelji su tražili dodatnu izobrazbu, vama su tableti kasnili u pola škola...

Znate koliko tableti kasne? 10 godina. Tableti kasne 10 godina jer su najrazvijenije zemlje svijeta opremili svoje kabinete i svoju djecu s ovom opremom koju mi danas opremamo s europskim novcem, daleko prije. Ali dobro, dočekali smo Blaženku Divjak  i HNS da preuzmu odgovornost za obrazovanje i sada smo uspjeli pa ćemo biti bolji sutra. 

Sada nakon svega, vi ste sigurni da će ona proći, je li vam se isplatilo i to preslagivanje i prevara vaših birača 2016.?

Mi smo zaustavili jedan val ekstremne desnice na hrvatsku politiku. Realizirali smo veliki projekt reforme obrazovanja, realizirali niz drugih projekata kroz Ministarstvo graditeljstva, od POS-ovih stanova do subvencioniranih kredita, stabilizirali hrvatsku politiku i osigurali gospodarski rast. Ako taj rezultat nije dovoljan za obrazloženje naše odluke, a alternativa je bila da ekstremna desnica na krilima Mosta i tadašnjeg HDZ-a, onog bivšeg HDZ-a, koja je jasno u svojem programu napisala da treba zaustaviti reformu obrazovanja, onda si mislim, što treba biti vrednije od šanse za budućnost naše djece.

Vi nikako da se probijete, po istraživanjima koje mi radimo, na dva posto, nitko vas praktički ne želi u oporbi kao potencijalnog partnera, nije to baš kao da ste uspjeli.

Mi smo prije dvije godine donijeli odluku da samostalno izlazimo na izbore. I mislim da ćemo, izgleda, biti jedini, od svih političkih opcija, koja kaže 'da, idemo sami'. Idemo sami na izbore.

I vi ćete biti stečajni upravitelj HNS- a koji neće preći prag. Bojite li se toga?

HNS će u slijedećem mandatu sigurno imati saborske mandate, kao što su imali u prethodnom mandatu, s uspjehom koji smo postigli i u ovoj Vladi i u prethodnim vladama, s organizacijom koja danas radi na terenu. Mi ćemo raditi svoju kampanju, prezentirati svoje rezultate, s tim se prezentirati građanima i pokazati da ekstremni desničari, populisti, prazni, isprazni, besadržajni političari više nemaju budućnost u Hrvatskoj.

Ali gospodine Vrdoljak, uglavnom ste išli s ljevicom, osim 2007. kad ste išli samostalno, sad nemate s kim ići.

Naš izbor je prije dvije godine bio ići sam na izbore. Da smo se htjeli prilijepiti uz SDP kao u neka stara vremena, kao što to sada radi Beljak, onda bismo radili sve što bi SDP čuo, ne bi li dobili dva ili tri mandata ili pet.

Ali sad vas nitko ne želi.

Meni nije cilj da me želi netko u politici, meni je cilj da moje dijete ima šansu za bolje obrazovanje, da građani imaju jeftinije stanove i da damo rezultat koji građani očekuju, a ne da se svidim nekoj drugoj politici.

Ovo prekomjerno granatiranje Milana Bandića iz HDZ-a, ali i vaš potpredsjednik Štromar je rekao da bi u Zagrebu trebao doći netko novi, je li to sustavni plan ili je to više HDZ-ovska borba za Zagreb?

Nisam se ništa posebno bavio tim. Mislim da bi u ovoj zemlji svatko trebao raditi svoj posao, da bi gradonačelnik Bandić trebao brinuti o cestama, smeću, odvozu smeća, sortiranju, a ne baviti se reformom obrazovanja.

Je li on koaliciji teret? S obzirom na optužnice, presude…

Mislim da se na predsjedničkim izborima moglo vidjeti… Realno, oni kolači predsjednice sigurno joj nisu pomogli. Mislim da bi ovoj zemlji stvarno pomoglo da se svatko bavi svojim dijelom posla. Gradonačelnik svojim komunalnim, a znanstvenica i profesorica Blaženka Divjak s reformom obrazovanja. Kad se počnu miješati stvari to u pravilu nije dobro.

Vi ćete biti do kraja u koaliciji? Do raspisivanja izbora, je li tako?

Da, do raspisivanja izbora.

Jeste li od premijera dobili informaciju kada će biti izbori? Znamo da su prije četiri godine bili u rujnu.

Nismo uopće o tome još razgovarali. Znate o čemu jesmo? Kad ćemo raspisati natječaje za subvencionirane kredite. U trećem mjesecu.

Nije tajna da je Zoran Milanović, izabrani predsjednik, i vaš izbor. Premijer najavljuje tvrdu kohabitaciju. Mislite li da će to uistinu biti igra mačke i miša?

Ono što sam čuo u kampanji da je novoizabrani predsjednik Milanović govorio da će se boriti za otvorenu i tolerantnu Hrvatsku je meni optimizam. To je ono za što se HNS zalagao. Siguran sam da će Milanović poštivati Ustav i zakone Republike Hrvatske. A bit će izazovno, sigurno suradnja dva politička kapitalca. Ako gledamo da danas imamo Andreja Plenkovića kao velikog autoriteta u Europskoj pučkoj stranci ili Zorana Milanovića kojeg je i čelnik Europskog vijeća posjetio odmah. Alternativa tome je bila što? Tko da nas vodi? Sinčić? Ili Grmoja? Dajte, molim vas. Pa ovo su politički kapitalci koje možemo voljeti ili nevoljeti, ali će lijepo predstavljati Hrvatsku.

Vidjet ćemo do rujna hoće li Plenković voditi HDZ i Vladu, s obzirom na to da oni imaju izbore.

Ja se više bavim unutarstranačkim izborima u HNS-u.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene