Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz novog predsjednika Vrdoljaka, na stranačkom je Saboru izabran i njegov zamjenik Predrag Štromar te dvoje potpredsjednika - Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković.


Ivan Vrdoljak u subotu je izabran za novog predsjednika HNS-a, kao jedini kandidat na stranačkom izbornom Saboru, poručivši kako je HNS stožerna stranka građanskog centra, jednako udaljena od lijeve i desne strane, koja će i dalje biti stranka rezultata i oslonac "nagriženom" srednjem sloju društva kojem treba vratiti dostojanstvo života.

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi predsjednički izbori održat će se krajem prosinca: Evo koje još ključne datume treba imati na umu Ivan Vrdoljak i Zoran Milanović, arhiva (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Vrdoljak podržava Milanovića za Pantovčak: ''On je vidovit'', ''Očito nije zadovoljan u braku s HDZ-om''

Glasovanju za predsjednika stranke je od 670 delegata pristupilo njih 610, od kojih je važećih listića bilo 601. Uz novog predsjednika Vrdoljaka, na stranačkom je Saboru izabran i njegov zamjenik Predrag Štromar te dvoje potpredsjednika - Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković.

O svakoj stranci ovisi kako će prihvatiti vrijednosti centra i tako se približiti HNS-u

"Jesmo i bit ćemo stožerna stranka građanskog centra, opcija za sve građane Hrvatske koji se tako osjećaju i žele osjećati. Kad kažem građanski centar, onda kao inženjer po zvanju doživljavam centar u svakoj geometriji jednako udaljen od lijeve i desne strane, a o svakoj strani ovisi koliko će prihvati vrijednosti centra, njima proširiti svoj prostor i na taj način se približiti HNS-u", poručio je Vrdoljak.

Takvo približavanje, preklapanje vrijednosti, ideja i vizija u budućnosti, vjeruje, može rezultirati kvalitetnim razgovorom i mogućom suradnjom, pa i političkom koalicijom. "Mislim da smo time rekli sve bitno o temi s kim će i kako će HNS u budućnosti surađivati na našoj političkoj sceni", naglasio je.

Radit će, istaknuo je, na uklanjanju populizma i ekstremizma iz hrvatske politike i hrvatskog društva. "Jesmo i bit ćemo nositelji vizije i strategije razvoja zemlje u cjelini te stabilan i vjerodostojan partner u vlasti, jer su se svi dosadašnji eksperimenti tzv. trećih puteva pokazali potpunim i preskupim promašajima", rekao je Vrdoljak.

HNS će biti baštinik domoljublja u najpozitivnijem smislu riječi

HNS će, dodao je, biti baštinik domoljublja u najpozitivnijem smislu riječi. "Onako kako ga je Savka razumijela nekad i kako ga mi razumijemo danas – dokazujući ga očuvanjem nacionalnih interesa na svakom polju društvenog života, uključujući i gospodarstvo, ljubeći svoju zemlju na bolji, pošteniji i kvalitetniji način, a ne samo busanjem u prsa ili mahanjem zastavama. Na način da će od toga koristi imaju svi građani Hrvatske, a da pritom nitko nema pravo monopola na domoljublje", poručio je.

Politički koncept koji počiva na 'našima' i 'vašima' i na životu u prošlosti definitivno je, kaže, na umoru i to prirodnom smrću od istrošenosti. "Samostalno i u suradnji s drugim političkim strankama, važno je širiti krugove pametnih i sposobnih ljudi koji su voljni angažirati se radeći na dobrobit drugih. Samo slabi političari trebaju uz sebe slabije od sebe i zaziru od pametnijih. Bojim se da takvi danas prevladavaju u Hrvatskoj, iako današnja politička bitka mora biti bitka umova, bitka znanja, ideja i rješenja" poručio je Vrdoljak.

HNS, kaže, ne želi negativnu selekciju, nego protočnost najboljih. Osvrčući se na izazove u gospodarstvu rekao je kako pod svaku cijenu treba nastaviti teškom mukom preokrenute pozitivne trendove u industriji.

"Istom snagom moramo nastaviti rast izvoza, vratiti fokus na poticanje konkurentnosti, gospodarskog rasta i privatnih investicija, uz daljnju liberalizaciju unutarnjeg tržišta", kazao je.

Upozorio je i na potrebu promjene načina razmišljanja i odnosa cjelokupne javnosti prema radu i poduzetništvu, a zalaže se i za jednake šanse za kvalitetno obrazovanje i odgovarajuću zdravstvenu skrb te pravo na odgovornu i efikasnu lokalnu samoupravu.

Decentralizacija nije poklon državnih vlasti, nego braćanje stvari u prirodno stanje

"Pritom treba imati na umu da decentralizacija nije poklon središnje državne vlasti nego vraćanje stvari u prirodno stanje te da decentralizacija nije samo pitanje ovlasti, nego i odgovornosti", poručio je.

HNS će, ističe,u budućnosti pokretati projekte koji će uključivati najbolje hrvatske gospodarstvenike, najuspješnije znanstvenike, najpoznatije umjetnike i najperspektivnije studente, da bi umrežavanjem svih pozitivnih resursa doprinijeli kreiranju vizije budućnosti, koja će biti temeljem uspješne strategije razvitka Hrvatske.

"Jesmo i bit ćemo stranka rezultata, stranka zdravog razuma i stranka koja govori istinu čak i onda kada javnost nije najsretnija da je čuje. Jesmo i bit ćemo oslonac nagriženom srednjem sloju kojem trebamo vratiti dostojanstvo života", poručio je.

Vesna Pusić počasna predsjednica HNS-a

Dosadašnja predsjednica Vesna Pusić proglašena je počasnom predsjednicom stranke. "Sabor donosi novu energiju i snagu za koju smo svi odgovorni. Posao koji je pred nama je velik i važan, ali je ekipa odlična", poručila je. (Hina)
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr