Aktualni predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić izabran je za suca koji je ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju. Potvrđeno je to Dnevniku Nove TV.

Galerija +0 Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Sud bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020. Naime, do početka njegovog rada potrebno je osigurati prostorne i tehničke uvjete.

Vezani članci Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 5 "Nožem izbo 17-godišnjaka po glavi, vratu i rukama, znao je da ga boli i da pati": Maloljetniku potvrđeno 7 godina zatvora Ilustracija - 1 Podmetnula prijatelju antifriz u bocu sa sokom, smanjili joj kaznu s 15 na 12 godina

Visoki kazneni sud, odlučivao bi o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima, ali i obavljao druge poslove.

Sudac Ivan Turudić potvrdio je imenovanje i za portal DNEVNIK.hr.

Turudić i dalje ostaje predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, ali je ovim dobio ovlasti suca koji će obavljati poslove sudske uprave potrebne za osiguranje uvjeta za početak rada Visokog kaznenog suda u osnivanju.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa koje je odgovorilo na upit Dnevnika Nove TV. Njihov odgovor prenoasimo u cijelosti:

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, ustanovljen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima (NN 67/18), treba započeti s radom 1. siječnja 2020. godine.

Do početka rada suda potrebno je poduzeti odgovarajuće radnje za osiguranje prostornih i tehničkih uvjeta za njegov rad, izabrati službenike i namještenike za obavljanje stručnih, uredskih i pomoćnih poslova, a Državno sudbeno vijeće mora provesti postupak imenovanja sudaca.

Ministar pravosuđa ovlašten je, na temelju članka 34. stavka 2. Zakona o sudovima, ovlastiti suca koji će u sudu u osnivanju obavljati poslove sudske uprave potrebne za osiguranje uvjeta za početak rada suda.

Ovlasti koje sucu povjeri ministar mogu trajati do početka rada suda. U konkretnom slučaju, sucu kojeg ministar pravosuđa ovlasti za obavljanje sudske uprave u Visokom kaznenom sudu trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Nakon početka rada suda odnosno nakon 1. siječnja 2020. godine suca koji će obavljati poslove sudske uprave ovlašten je odrediti predsjednik Vrhovnog suda RH, kao predsjednik neposredno višeg suda.

Nadležnost Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske propisana je člankom 26.a Zakona o sudovima: odlučuje u drugom stupnju o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima te obavlja druge poslove određene zakonom.

Za odlučivanje o žalbama protiv odluka općinskih sudova u kaznenim predmetima i dalje će biti nadležni županijski sudovi, dok će o žalbama protiv odluka općinskih sudova u prekršajnim predmetima odlučivati Visoki prekršajni sud RH."

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju