Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznimka u svijetu

Ivan slavi dva rođendana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je Hrvatska vodeća zemlja po broju transplantacija sigurno znate, no jeste li znali da u Hrvatskoj živi jedan jedini pacijent koji je s novim srcem napunio dva desetljeća? I upravo je danas taj dan. Njegova je priča doista iznimka u svijetu.

Ivan Smolec slavi dva rođendana. Jedan pravi, a drugi na današnji dan. Prije 20 godina transplantirano mu je srce. Takvi slučajevi prava su rijetkost u svijetu jer je prosječni životni vijek nakon presađivanja 10 godina. I u Hrvatskoj je Ivan jedini pacijent s novim srcem koji je napunio dva desetljeća.

Pročitajte i ovo Srce za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 3 VOJNIM HELIKOPTEROM Sjajan uspjeh uigranog tima liječnika i vojnih pilota: Transplantirano srce već kuca za novi život Slika nije dostupna Brza intervencija Vojnim helikopterom iz Zemunika u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

Jedan telefonski poziv mu je dao drugu šansu. U Zagrebu ga je čekalo srce, tog 12. ožujka 1993., prije 20 godina, dobio je novi život. 'Bio bi licemjer da kažem da mi nije drago što sam došao na red i što mi se to dogodilo, ali opet zahvaljujući nečijoj tuđoj nesreći, ja praktički živim život te osobe', kazao je.

>>
Transplantirali mu obje ruke!

Dvije godine prije, sistematski pregled dao je dijagnozu - miokardiopatija. 'S takvom dijagnozom je bilo ili presaditi srce ili čekati smrtni ishod', kazao je Ivan. Nepoznata osoba spasila mu je život, a o donoru samo zna da je bio njegovo godište i da je imao tumor na mozgu. 'Malo me i sad emocije prožimaju. Ako je familija njegova ili netko živ, možda se prisjeća tog dana pa zna o čemu se radi', kazao je.

Ivan prkosi statistici. Prosječan vijek nakon presađivanja je - 10 godina. Ovaj naftni tehničar s novim je srcem radio punih 12 godina, puno radno vrijeme.

I Mirela Pandžić je prigrlila novi život. Srce je dobila prije 10 godina. 'Zasluge pripisujem prekrasnom i velikom srcu građana Hrvatske. Niti gospodin Smolec, niti ja, niti svi, a godišnje imamo minimalno 400 osoba s transplantiranim organima. Nitko od nas ne bi bio živ', kazala je Mirela.

Mnogi će teško povjerovati da je mala Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja i po broju transplantacija. Takvom ju je učinilo veliko srcu nepoznatih darivatelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene