Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće pitanje u Vukovaru

O 'TRGOVINI' I DOGOVORU OKO ĆIRILICE 'Svi oni koji kažu da je to donijelo ćirilicu nisu u pravu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarski gradonačelnik kaže da je novim Statutom srpska manjina u Vukovaru dobila više nego što je imala do sada.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je danas kako je za njega očekivana najava da će vukovarski Statut zbog ćirilice na ocjenu ustavnosti. Čak bi, dodao je, bilo dobro da Ustavni sud kaže svoje.

'Statut uvažava realnost i fakte današnjeg Vukovara, on je kompromis za sve strane. Tema ćirilice je nametnuta iz Zagreba. Statutom su oni dobili više nego što su imali. Zašto nitko ne govori da su sredstvima hrvatske države obnovljene pravoslavne crkve? I onda se priča o nekakvoj zakinutosti - sve je to jedna retorika 90-tih, huškačka retorika. Zašto nitko ne pita što je s onim Srbima koji su branili hrvatsku državu? Izgleda da su bitni samo oni koji zagovaraju velikosrpsku politiku', izjavio je Penava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Slika nije dostupna Reakcije na izmjene 'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

U DNEVNIKU NOVE TV 'Gospodine Pupovac, vratimo se u 2015.'

Na pitanje da komentira činjenicu da je HDZ je 2009. unio ćirilicu u statut, a sada je 2015. izbacuje, odgovorio je:

'2009. je ćirilica spomenuta u Statutu ali ništa donijela nije. To je sve što mogu reći o tome. Ministarstvo uprave je potvrdilo da iz toga ne proizlazi niti jedno pravo nego se mora propisati pojedinačno. S druge strane, tada su međuljudski odnosi bili puno bolji nego nakon postavljanja dvojezičnih ploča'.

Je li HDZ tada podilazio srpskoj zajednici koja mu je trebala, a sada podilazi braniteljskoj populaciji?

'Apsolutno ne mislim negirati tu činjenicu. Nisam tada bio akter u politici, ali neću isključivati tu činjenicu. Ono što govorim su fakti na terenu i ono što je ta odluka donijela. Mogu se i složiti s vama, možda je bio dogovor, možda je bila trgovina, ali na terenu to nije donijelo ništa. Svi oni koji kažu da je to donijelo ćirilicu nisu u pravu - zanemaruju promjenu Ustava pod Račanovom vladom i da se u protekle dvije godine vrlo dobro vidi tko je na kojim pozicijama. SDP i SDSS žele uvesti ćirilicu, a HDZ ne - ne zbog ćirilice, nego zato jer su protagonisti te ideje sljedbenici velikosrpske ideje', zaključio je Penava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene