Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić ponovili su u četvrtak da se lokalne jedinice s otoka Krka i Primorsko-goranska županija ošto protive Vladinu prijedlogu gradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju, a u tome ih je podupro zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.


Ahmetović je na konferenciji za novinare rekla kako se protivljenje Općine Omišalj temelji na jasnim argumentima - da plutajući LNG terminal nije u skladu s prostornim planovima niti s hrvatskim zakonima, te da nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima. Osim toga, dodala je, ne donosi koristi Omišlju, otoku Krku i županiji, nego šteti turizmu i nije u skladu s demokratskim procedurama zajamčenima u Europskoj povelji.

Vezani članci Ivan Jakovčić na Instagramu Pršut na čelu je out? Naš poznati političar promijenio imidž i postavio novi izazov, Instagram mu pun čudnih fotografija Romeo Deša Većina je ljudi na Krku protiv novog terminala: ''Niti ima zapošljavanja, niti se može raditi. Industrija narušava izgled i stvara buku''

"Općina Omišalj se s ciljem zaustavljanja projekta plutajućeg terminala već obratila brojnim institucijama, a priprema i pokreće upravne postupke", kazala je i dodala da će o drugim pravnim aktivnostima odlučiti kada vide tekst najavljenog "lex LNG". Podsjetila je da otočne lokalne jedinice pripremaju za 3. ožujka prosvjed na riječkom Korzu, te je pozvala građane da ustanu u obranu pravne države, zakona i volje građana.

O potpori veleposlanika LNG-ju: S kojim pravom izjavljuju o nečemu što se ne zbiva u njihovoj državi

Ahmetović se osvrnula na izjave inozemnih veleposlanika u Hrvatskoj vezano uz izgradnju terminala, rekavši kako bi ih nazvala "poslanicima", te da se pita čiji su i za čije interese te s kojim pravom izjavljuju o nečemu što se ne zbiva u njihovoj državi, nego u maloj lokalnoj zajednici u drugoj državi.

"Zgrožena sam verbalnom agresijom nad ovom lokalnom zajednicom, koju je neki dan učinio američki veleposlanik Robert Kohorst i američka izaslanica za energetiku Sue Saarnio, izjavama o LNG terminalu na Krku. Uputila sam otvoreno pismo američkom veleposlanstvu s prosvjednom notom, a gospodu pozvala u Omišalj da se upoznaju s lokacijom, prostornim planovima, studijom utjecaja na okoliš i voljom stanovnika Omišlja i otoka Krka. Nitko iz inozemstva, ma iz koje velesile dolazio, ne može i neće odlučivati o onome što pripada ovoj zajednici. Borit ćemo se protiv svake agresije na naš integritet i na naša ustavna prava," istaknula je.

Hrvatskoj Vladi, predstavnicima LNG Hrvatska, "kao i svima koji omalovažavaju ovo mjesto, zajednicu i otok ignorantskim i bahatim stavom i izjavama u medijima", poručila je kako bi bilo mudro da pročitaju dokumente o kojima raspravljaju. "Da se umjesto prošetavanja po Amerikama i Mađarskama udostoje posjetiti lokaciju gdje namjeravaju uvaliti projekt plutajućeg terminala o kojem očito ne znaju ili ne žele znati baš ništa", zaključila je Ahmetović.

Vasilić: Nismo protiv da LNG terminal bude u Omišlju, ali ne bilo kakav

Krčki gradonačelnik Vasilić naglasio je da se ne protive da LNG terminal bude u Omišlju, ali da nisu za bilo kakav, odnosno terminal koji bi narušavao turizam i stvarao onečišćenje. Smatra da se mogu primijeniti tehnološki i ekološki standardi s kojima građani mogu živjeti te da podupire LNG terminal kakav je ranije planiran.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić iskazao je podršku naporima Općine Omišalj i svim otočanima, jer je uvjeren da su u pravu. Naveo je da je u EU parlamentu održana rasprava o korištenju plina u Jadransko-jonskoj regiji, te da je govorio o LNG terminalu u Hrvatskoj, a svoje će stavove, kaže, u narednim mjesecima zastupati i u razgovorima s Europskom komisijom.

"Ako će se graditi kopneni terminal, zajednica u Omišlju, možda nevoljko, ali prihvaća takvu izgradnju, on se može graditi u Omišlju, u skladu sa zakonima i u interesu šire zajednice, jer se tako bolje štiti Kvarnersko more", istaknuo je.

Jakovčić: Ako Vlada i EK inzistiraju na plutajućem terminalu, tražit ću da se istraže još tri lokacije

Najavio je kako će, u slučaju da se hrvatska Vlada i EK ne žele odlučiti za kopneni, nego će inzistirati na plutajućem terminalu, on ustrajati da se istraže još tri lokacije kao što su Bakarski zaljev, Urinj ili Plomin, gdje se nalaze već "uništeni zaljevi" i lokacije s nizom prednosti.

Jakovčić se osvrnuo na medijske napise o njemu kao Putinovu ili Soroševu čovjeku, je li za Ameriku ili Rusiju, ističući da Hrvatska treba voditi svoju, hrvatsku politiku, te pozivajući Vladu da vodi hrvatsku politiku, "niti rusku niti američku."

Naveo je da je EU za projekt LNG terminala odobrila Hrvatskoj 101 milijun eura te kako želi da taj novac bude potrošen na najbolji način, kao i da Hrvatska najbolje iskoristi mogućnost za novi nabavni pravac plina.

Na pitanje ponavlja li se priča s Plominom, Jakovčić je rekao kako ima sličnosti te da nema dvojbe da je Plomin 3 nametnut zajednici, ali da je bitna razlika u tome što je ondje već postojala termoelektrana na ugljen. Potvrdno je odgovorio na upit bi li, da se terminal izgradi u Plominu ili u Urinju, inzistirao na izgradnji TE na plin, rekavši da je Plomin 1 zatvoren i da je idealan da se brzo pretvori u plinsku elektranu, što bi bilo dugoročno rješenje, da se ostale plominske TE jednog dana pretvore u plinske.

"Tko voli ovu zemlju, to će napraviti, a tko ne, nametnut će ovdje plutajući plinski LNG terminal i inzistirati na TE na ugljen u Plominu", poručio je Jakovčić. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju