Nakon što je poručio "Zbogom, Hrvatska", ugledni znanstvenik Ivan Đikić dobio je 2 i pol milijuna eura iz europskog istraživačkog fonda.


Radit će na novim lijekovima koji pobjeđuju bakterije - kad antibiotici zakažu.

Vezani članci Do pojave virusa 80 % transakcija odvijalo se u fizičkim dućanima Veliki zaokret: Kako je koronavirus utjecao na naše kupovne navike Ilustracija (Foto: Getty Images) Smanjena skrb za trudnice: Prije je pratnju na porođaju imalo 62 posto žena, a u vrijeme pandemije 21 posto

Đikić je prvi znanstvenik s hrvatskom putovnicom koji je dva puta dobio novac iz prestižnog fonda. Samo za Dnevnik Nove TV otkrio je detalje .

Kako pobijediti otporne bakterije - znanstvenik Ivan Đikić istraživat će uz 2 i pol milijuna eura iz Europskog istraživačkog fonda.

"Da bismo pokušali stvoriti lijekove koji bi djelovali komplementarno s antibioticima i sprječavali infekcije, upale i oštećenja bakterijama", objašnjava.

Pije se sve više antibiotika, a neke bakterije uzimaju i desetke tisuća života.

"Shigella, escherihija, salmonela i legionela. Njih smo izabrali jer su to vodeći uzročnici oboljenja u cijelom svijetu preko 200 milijuna slučajeva infekcija", kaže Đikić.

Tu brojku plan je smanjiti nakon petogodišnjeg istraživanja.

"Kad ste vi u bolnici zbog operacije koljena i dobijete sekundarnu infekciju s rezistentnom bakterijom trošak liječenja odlazi tako visoko i to stvarno opterećuje medicinski sustav", rekao nam je Đikić.

Milijuni mu u ruke stižu drugi put

Milijuni iz prestižnog europskog fonda u Đikićeve ruke stižu već drugi put.

"To je vrlo rijetko i u europskim zemljama i stvarno smo na Goethe sveučilištu u Frankfurtu jako ponosni, a ja sam ponosan da sam prvi znanstvenik s hrvatskom putovnicom koji je uspio dostići takvo priznanje", kaže.

Nakon što je prvi put dobio novac Đikić je u splitski laboratorij uložio oko milijun kuna. Više neće - rekao je ''Zbogom Hrvatskoj'' i prekinuo 15-godišnju suradnju sa Splitskim sveučilištem iz protesta protiv minisitra Barišića i slučaja plagijat te Vlade koja ga ustrajno podupire.

"Nažalost Split sam napustio prije mjesec dana tako da će ovaj put studenti ili znanstvenici iz Hrvatske dolaziti u Frankfurt i tamo ću opet moći ulagati u njih i njihovo znanje", objasnio je.

Sve kako bi se pronašlo rješenje važno za - cijeli svijet.