Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna federacija sindikata transportnih radnika (ITF) ocijenila je da dugotrajni pritvor bez sudskog postupka ozbiljno pogoršava fizičko i psihičko stanje trojice hrvatskih pomoraca s broda "Coral Sea" koji se nalaze u pritvoru u Grčkoj zbog sumnje u krijumčarenje kokaina, priopćeno je iz hrvatskog Sindikata pomoraca.


Pritvorene pomorce Krista Laptala, Litvanca Konstantina Meteleva i Filipinca Narcisa Garciju posjetilo je u zatvoru Korydallos izaslanstvo ITF-a 28. ožujka.

Vezani članci Turizam, ilustracija Počinju pripreme za turističku sezonu: Jedna država provodi brzu kampanju cijepljenja, drugu će turisti moći posjetit već od kraja svibnja Slika nije dostupna Sindikat pomoraca: Laptalo je nevin!

Odbijanje zahtjeva za njihovim puštanjem iz pritvora uz jamčevinu nije utemeljeno i posebno ih teško pogađa, ocijenio je ITF.

ITF osuđuje trgovanje drogom i čestita grčkim vlastima na zapljeni 51 kilograma kokaina otkrivenog u jednom skladištu u srpnju prošle godine, a za koji se sumnja da je s broda "Coral Sea". No ITF drži da odbijanje puštanje pomoraca uz jamčevinu ne pridonosi budućem odlučivanju i pravdi nego samo uzrokuje fizičke i psihičke patnje osumnjičenih.

ITF je pozvao grčke vlasti da odobre jamčevinu i hitno pokrenu sudski postupak te izražava uvjerenost da će sva trojica biti oslobođena sumnji. Oni su u pritvoru od srpnja 2007., a prvo se ročište vjerojatno neće sazvati prije lipnja ove godine, navodi se iz ITF-a.

U izaslanstvu koje je posjetilo naše pomorce bili su Fabrizio Barcellona iz Posebnog odjela za pomorce pri ITF-u te nacionalni koordinatori Predrag Brazzoduro iz Hrvatske i Stamatis Kourakus iz Grčke.

Posjet je omogućen zalaganjem grčkog sindikata pomoraca Pan-Helenic Seamen's Federation kod grčke vlade.