Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAKOM priopćio

Italiji novih 660 prijava zbog smetnji oko prijema hrvatskih radijskih i TV programa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci HAKOM-a i ove su godine proveli opsežnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa.

Talijanske smetnje hrvatskim televizijskim programima su smanjene, dok rezultati mjerne akcije i dalje potvrđuju veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, priopćeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Nakon gašenja većine talijanskih dominantnih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia broj televizijskih smetnji na razini je prošle godine, dok je broj radijski prijava smetnji ove godine nešto veći, uz dodatno identificiran rad nekoordiniranih talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB).

Rezultati mjerne akcije i dalje potvrđuju veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, koji je posebno izražen u ljetnim mjesecima kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja.

Zabrinjava činjenica da je HAKOM ovogodišnjom mjernom akcijom identificirao rad većeg broja talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu, koji rade protivno međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006., o čemu je uz talijansku administraciju izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), stoji u priopćenju.

Dakle, ukupni rezultat višemjesečnih aktivnosti od lipnja do listopada je slanje novih 660 prijava, što u posljednjih deset godina čini više od 5100 prijava smetnji upućenih administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene