Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Waldo Bernasconi, 64-godišnji hrvatski počasni konzul u Luganu, optužen je u talijanskom gradu Comu za silovanje, nadriliječništvo, prijevaru i udruživanje u zločinačku organizaciju.


Bernasconi se predstavlja kao psiholog, a posljednjih godina se 'specijalizirao' za liječenje anoreksije i bulimije 'krisalidnom terapijom'. Smatra se sljedbenikom radikalnoga freudomarxističkoga psihoanalitičara Wilhelma Reicha i tvrdi da je od svega najvažnije biti u skladu s vlastitim tijelom, pa će proći poremećaji. Među terapeutskim metodama na glas je izbila 'masaža pubisa', koja je i priskrbila optužbe za silovanje, piše Jutarnji list.

Vezani članci Ilustracija Drogirao 13-godišnjakinju, silovao je u zahodu noćnog kluba i sve snimio: Gnjusnu snimku slao je okolo Ilustracija Strava u susjedstvu: Bivši političar silovao djevojku, spasio je dostavljač hrane

U Njemačkoj mu oduzeta dozvola za psihoterapiju

Iako je Bernasconiju osporena titula psihologa i oduzeta licenca za psihoterapiju u Njemačkoj, a u Švicarskoj je imao dozvolu samo za neke oblike fizioterapije, djevojke su onamo hrlile liječiti anoreksiju i bulimiju, plaćajući i do 400 eura dnevno. Nakon centra u Breganzoni kod Lugana, otvorio je i jedan s talijanske strane granice u Albateu. I prema tvrdnjama tužilaštva, bespravno zaradio 12.860.000 eura u 10 godina, od 1997. do 2007.  

Terapija čišćenjem, uzajamnom masažom, shoppingom

Na popisu prevarenih su 402 osobe, najvećim dijelom adolescentice ili mlade djevojke. Ipak, nisu sve odlučile pridružiti se optužbi tužioca Mariana Fadde, ima ih i koje ga brane. Teško ga optužuje samoubojstvo Daniele,  jedne od djevojaka koje je 'liječio'. Tužilaštvo naime smatra da bi i danas bila živa da joj je bila pružena adekvatna pravog liječnička. Bernasconi je navodno, nije pitao ništa ni o čemu, već samo o težini. Dan je počinjao tjelovježbom s urlicima 'protiv napetosti'. Slijedila je radna terapija 'kućne ekonomije' - čišćenje 'klinike'. Popodne je slijedila uzajamna masaža - 'teatroterapija' - improvizirana gluma s mnogo prilično smionih fizičkih kontakata, koja je uključivala i predstave s tematikom iz antike gdje bi svu odjeću činila 'toga' od plahte, po mogućnosti s golom dojkom. Nedjeljom je na redu bila 'shoppingtherapija' - kupovanje odjeće koju su birali 'terapeuti' ali za novac 'pacijentica', uglavnom minice i tijesne majice, da se što više vidi. Na to se u svojem dnevniku žalila i samoubojica Daniela. 'Htjeli smo da isticanjem ženstvenosti steknu sigurnost u svoje tijelo i u sebe', pojasnio je Bernasconi.

Tužilaštvo u Comu istragu je otvorilo prije dvije godine, a kako se u međuvremenu našlo dovoljno svjedoka Bernasconijeva je obrana zahtijevala nagodbu kako bi iskoristio smanjenje kazne za trećinu što bi mu, uz opraštanje tri godine zahvaljujući zakonu o oprostu, omogućilo da izbjegne tamnicu. Kao jamstvo za isplatu štete Bernasconi je ponudio svoju 'kliniku' sanaVita u Breganzoni, vrijednu navodno 3 milijuna eura. Pred sudom se nisu pojavili ni Bernasconi ni njegovi eventualni sukrivci, samo četa njihovih odvjetnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju